Π. Τατούλης: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα απορρίμματα είναι… γυμνός

Πρώτη Δημοσίευση: 04/12/2015 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/12/2015 20:07
«Οσονούπω υπογράφουμε την οριστική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία»

H κυβέρνηση μπορεί να απορρίπτει με λογικά επιχειρήματα τη σύμβαση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όμως, από την άλλη πλευρά, δεν έχει παρουσιάσει κι ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο. Μέχρι σήμερα το μόνο που έχουμε είναι διακηρύξεις…
Η στάση της δίνει όλο το… γήπεδο στον περιφερειάρχη Π. Τατούλη να υπερασπίζεται το έργο του και να το προωθεί ως τη μοναδική εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη άμεσα διαδικασία.
«Τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες την εκπληρώσαμε με συνέπεια στο ακέραιο. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το διεθνή διαγωνισμό και οσονούπω υπογράφουμε την οριστική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προσωρινής μεταβατικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στη θέση Μεγαβούνι και την αρνητική γνωμοδότησή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την περασμένη Τετάρτη.
Απαντώντας στο ερώτημα για το χρόνο συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «περιμέναμε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος σε μορφή τέτοια ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε άποψη. Δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα ελλιπής, απουσιάζουν βασικά στοιχεία και γι’ αυτό εκφράζουμε την αρνητική μας θέση».
Ο περιφερειάρχης ζήτησε, επίσης, την καθαρή άποψη όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και για το αίτημα του Δήμου Τρίπολης για παράταση της έκτακτης ανάγκης, με δεδομένο ότι ο Δήμος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη τρία χρόνια χωρίς να έχει διορθωθεί τίποτα. Αφετέρου, με το αίτημά του ζητά παράλληλα τη νομιμοποίηση του τρόπου διαχείρισης στον Άγιο Βλάση.
«Έχουμε ενστάσεις γιατί δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση του χώρου εναπόθεσης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση, όπου στόχο είχε τη μεταφόρτωση σε νόμιμο χώρο, όπως άλλωστε προέβλεπε η υγειονομική διάταξη που είχε εκδοθεί.
Στην ουσία, πρόκειται για νέο επιφανειακό ΧΑΔΑ και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ, έπειτα από καταγγελίες και αυτοψίες των υπηρεσιών» ανέφερε ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι τηρείται σιγή ιχθύος για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Δικαιώθηκα απολύτως όταν έλεγα ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και συμπλήρωσε ότι «ο νέος ΕΣΔΑ δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όπως άλλωστε αναφέρει στην απόφασή του το Ελεγκτικό συνέδριο, ούτε έχει ψηφιστεί στη Βουλή, όπως υποστήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε τι έπαθε στις 4 Νοεμβρίου ο κ. Τσιρώνης στη συνάντησή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Απορρίφθηκε το σχέδιό του γιατί δε συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
«Για μια φορά ακόμα ο βασιλιάς είναι γυμνός, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει αντιπολίτευση, παρά μόνο ακούγεται ένα κλαψούρισμα όσων θεωρούν ότι βρίσκονται μαζί με την κυβέρνηση και διαθέτουν τη δύναμη να βλάψουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ακόμη ο περιφερειάρχης και αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο σεβασμός σας προς τη δικαστική εξουσία, όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ασχολείστε μόνο με την προσπάθεια σπίλωσης και τα ψέματα».
Σχολιάζοντας τη στάση Δημοτικών Αρχών σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι δεν έλυσαν όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα, αντίθετα δημιούργησαν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα σε ρέματα, δάση και βουνά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε, με αυξημένη πλειοψηφία, αρνητικά στην ΜΠΕ, πλην της παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα, η οποία ψήφισε λευκό, και της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ψήφισε δική της πρόταση.


Του Αντώνη Πετρόγιαννη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις