Ριβιέρα… στα λόγια το λιμάνι της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 13/01/2018 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/01/2018 11:49
Ο… καημός του Παναγιώτη Νίκα
 
«Έχω έναν καημό που με τρώει γλυκά και με λιώνει» τραγουδούσε από το 1960, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία και μας θύμισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Στη συζήτηση του θέματος για την ανάπλαση του τμήματος από τη Φαρών έως την οδό Ακρίτα ανέφερε πως η όποια παρέμβαση πρέπει να συνδεθεί με το χαρακτήρα και το μέλλον του λιμανιού. Επανέλαβε δε, ότι το λιμάνι πρέπει να ξαναζωντανέψει με τη φιλοξενία μεγάλων τουριστικών σκαφών. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, θα έρθει στην Καλαμάτα τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο δήμαρχος θα συναντηθεί και με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα
«Για να αναπτύξουμε την παραλιακή ζώνη δεν μπορεί να έχουμε ως στόχο να μεταφέρουμε μερικούς από τα καφενεία της πλατείας στην παραλία. Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης πηγαίνει μαζί με την ανάπτυξη του λιμανιού. Ζωή είχε η παραλία, όταν το λιμάνι είχε πλοία.
Άρα, η μοναδική λύση είναι το λιμάνι της Καλαμάτας να γίνει κυρίως μαρίνα για τη φιλοξενία μεγάλων γιοτ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Με τον ειδικό γραμματέα θα κουβεντιάσουμε την πιθανότητα το λιμάνι της Καλαμάτας να λειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί μέσω ΣΔΙΤ, καθώς το κράτος δεν έχει 70 εκατομμύρια ευρώ να βάλει για αυτόν το σκοπό, όπως προβλέπει το προηγούμενο master plan, το οποίο μπήκε και πάλι σε πορεία επικαιροποίησης. Ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε αντίρρηση όχι μόνο να το κουβεντιάσουμε, αλλά και να το υποστηρίξουμε».
Πρόσθεσε, δε, ότι «τα 40 φορτηγά που έχουμε το χρόνο μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μια προβλήτα, στο Μύλο, όπως και το καράβι που έρχεται το καλοκαίρι, αλλά και το κρουαζιερόπλοιο -για το οποίο θα έχω συνάντηση με τους Έλληνες ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων, καθώς υπάρχει προοπτική η Καλαμάτα να γίνει λιμάνι επιβίβασης-αποβίβασης».
Στην έντονη κριτική των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ότι η παρέμβαση μεταξύ Φαρών και Ακρίτα γίνεται χωρίς να υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός για το μέλλον της παραλιακής ζώνης και με πολλές τεχνικές παραλείψεις, ο δήμαρχος ανταπάντησε, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει:
α) τη διάνοιξη της οδού Βουλγαροκτόνου, έργο με ώριμη μελέτη
β) την αφαίρεση των στύλων της ΔΕΗ στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, παρέμβαση για την οποία τα χρήματα έχουν διασφαλισθεί και η οποία θα εκτελεσθεί μέσα στο 2018
γ) την κατασκευή νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία των οποίων έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα και
δ) την κατασκευή πάρκου 5 στρεμμάτων νότια του «Πανελληνίου», μέχρι το καλοκαίρι αν οι άδειες δοθούν γρήγορα.
«Επομένως, μόνο ως αποσπασματική δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί η παρέμβαση επί της οδού Ναυαρίνου. Σε δεύτερη φάση και με την προϋπόθεση της διάνοιξης της οδού Βουλγαροκτόνου, η παρέμβαση ανάπλασης κατά τον ίδιο τρόπο θα φθάσει μέχρι εκεί», συμπλήρωσε.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις