Σήμερα η συναυλία κρουστών των μαθητών και πλούσιο πρόγραμμα στο 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας 9-11/4

Πρώτη Δημοσίευση: 07/04/2017 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/04/2017 17:27
Για τις πολύ σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο αυτές τις μέρες στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, στο πλαίσιο της «Άνοιξης των Πλήκτρων» και το 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας (9-11/4) μίλησε χθες το μεσημέρι στο ιστορικό δημαρχείο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Γυφτάκης. Το πρώτο μέρος αφιερώθηκε στην αποψινή συναυλία κρουστών των μαθητών (έναρξη 9:00 με ελεύθερη είσοδο) με τον κ. Γυφτάκη να έχει στο πλευρό του τους καθηγητές Θοδωρή Βαζάκα και Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου και την σολίστ της βραδιάς, Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή (θα συμμετάσχουν επίσης οι Αποστολοπούλου Ηρώ, Καλφακάκος Αλέξανδρος, Καστόρας Ιάσονας, Μανωλακάκης Κωνσταντίνος, Ντίνου Παναγιώτα και Τσαούσης Γιώργος).
«Στα πλαίσια του κύκλου «Άνοιξη των πλήκτρων» φιλοξενούμε την τάξη κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε μια συναυλία που είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική. Αισθάνομαι και πολύ χαρούμενος και πάρα πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που έχουν να παρουσιάσουν τα παιδιά των κρουστών» τόνισε αρχικά ο Στάθης Γυφτάκης και συνέχισε: «Είναι ένα πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον, καθώς τα κρουστά περιλαμβάνουν οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να παράξει έναν ήχο, από αναπτήρες, μέχρι τύμπανα, βιμπράφωνα, μαρίμπες, περιοδικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
Για μένα είναι μια από τις τοπ συναυλίες του ωδείου για τη χρονιά και θα ήθελα να θερμοπαρακαλέσω τον κόσμο να έρθουν να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή τη δουλειά των παιδιών.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια που είναι σημαντικοί χορηγοί σε όλες τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της Άνοιξης των Πλήκτρων, καθώς επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που, που βρίσκονται συνεχώς δίπλα μας και συνδράμουν και ηθικά και οικονομικά».
Ο καθηγητής κρουστών του Ωδείου, Θοδωρής Βαζάκας, εξήγησε ότι θα περιλαμβανει «ένα ποικίλο πρόγραμμα με πολλά διαφορετικά όργανα από πολλές διαφορετικές εποχές, από συνθέτες πάρα πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, με μια γκάμα συνθέσεων και κρουστών οργάνων από πολύ παλιότερα έως τις πιο σύγχρονες μορφές. Για το 2ο μέρος θα παίξουμε ένα κονσέρτο για μαρίμπα και σύνολο κρουστών».
Η Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή εμφανίστηκε χαρούμενη για την επιστροφή της στην Καλαμάτα και τη συμμετοχή της, ενώ ευχαρίστησε το Ωδείο και τους καθηγητές της Θ. Βαζάκα-Υπ.Αλεξανδροπούλου «που μου δίνουν αυτή την ευκαιρία και θα παίξω μαζί τους και θα περάσουμε όλοι πολύ ωραία».
Τέλος, η καθηγήτρια κρουστών Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου ευχαρίστησε «από καρδιάς τους μαθητές που συμμετέχουν στη συναυλία της Παρασκευής. Εύχομαι και ελπίζω να έχουν καλή πρόοδο σε όλα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκεται μαζί μας η Χριστίνα ως σολίστ και βέβαια να ευχαριστήσω το συνάδελφο, τον κ. Βαζάκα, και τον κ. Γυφτάκη για τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συνεργασία γενικότερα».
 
Διαγωνισμός, συναυλίες, σεμινάρια και σημαντικές παρουσίες στο φετινό φεστιβάλ
 
Στη σπουδαιότητα και τις λεπτομέρειες του φετινού 6ου φεστιβάλ κιθάρας της Καλαμάτας που περιλαμβάνει διαγωνιστικό μέρος με τη συμμετοχή περίπου 25 παιδιών, συναυλίες, σεμινάρια και παρουσίες κορυφαίων μουσικών αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης: «Αισθανόμαστε φέτος την ικανοποίηση ότι έχει αρχίσει να αποκτά όνομα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έρχονται πολύ σημαντικοί μουσικοί οι οποίοι κάνουν πια πρόταση κι από μόνοι τους να συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Κώστας Κοτσιώλης, ο σημαντικότερος Έλληνας κιθαρίστας και μέλη η Βιβη Γύπαρη, ο Κώστας Τοσίδης και ο Σωκράτης Μαστροδήμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μαστροδήμος θα κάνει δωρεάν σεμινάριο στους μαθητές του Ωδείου για την κιθάρα φλαμένκο, όπως επίσης ο κ. Γιάννης Παπαγιαννούλη, σε συνεργασία με το τμήμα κρουστών της Ιεράς Μητροπόλεως, θα κάνει σεμινάριο καχόν (σ.σ.ξύλινο κρουστό μουσικό όργανο, αφροπερουβιανής προέλευσης). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς πέρα από το φεστιβάλ, τις συναυλίες και τους διαγωνισμούς ανοιγόμαστε και σε σεμινάρια πολύ ενδιαφέροντα που είναι μάλιστα δωρεάν για τα παιδιά της πόλης μας.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για φέτος ότι ως βραβείο για τη νεανική κατηγορία έχουμε μια κιθάρα ενός Έλληνα κατασκευαστή του κ. Βασίλη Συγλέτου αξίας 1.500 ευρώ (σ.σ. το μουσικό κατάστημα και εκδοτικός οίκος PANAS MUSIC Παπαγρηγορίου-Νάκας προσφέρει δυο κιθάρες αξίας 250 ευρώ για την παιδική και 400 ευρώ για την εφηβική κατηγορία).
Έχουμε προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσαμε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Κουφουδάκης, …τρέχει συνεχώς και από δίπλα βέβαια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει το φεστιβάλ κιθάρας.
Παρ’ όλο που δεν καταφέραμε να γίνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης στα χαρτιά, έχουμε καταφέρει με όλες μας τις δράσεις να είμαστε μια πολιτιστική πρωτεύουσα στην ουσία…».
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ωδείου ο πρόεδρος Αλέξανδρος Μπουφέας υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ και ο διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας είναι «μια ιδέα του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, του Διονύση Μαλλούχου, η οποία συνεχίζεται επάξια με τον νυν καλλιτεχνικό διευθυντή, Στάθη Γυφτάκη.
«Αγαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή την ιδέα αυτή και την πραγματοποιήσαμε με μεγάλη μας χαρά γιατί πάντα θέλουμε να γίνονται πράγματα στην πόλη μας και ειδικότερα πράγματα που απευθύνονται στους μαθητές γιατί η εκπαίδευση των παιδιών είναι το σημαντικότερο για την πορεία μας ως λαού.
Ο Σύλλογος Γονέων κάνει τα περισσότερα πράγματα για την οργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο ξεπερνάει σε κόστος τα 5.000 ευρώ και τα οποία ο σύλλογος δεν τα έχει. Έχουμε όμως φίλους και συμπολίτες μας που καταλαβαίνουν την προσπάθεια μας και μας εμπιστεύονται και με τις χορηγίες τους καταφέρνουμε και το φέρνουμε εις πέρας και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο».
Τέλος, ο -καθυστερημένος λόγω των επιπλέον υποχρεώσεων του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ- Αντώνης Κουφουδάκης, συμπλήρωσε:
«Καλούμε τον κόσμο να έρθει στο 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, που με πολύ μεράκι και πολύ αγώνα διοργανώνουμε μαζί με το Σύλλογο Γονέων. Θα γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες και είναι πραγματικά τιμή να έχουμε στην πόλη μας τέτοιους μουσικούς. Αν θέλει να ακούσει κάποιος τέτοιους μουσικούς και τέτοιου επιπέδου τέχνη, την τεχνη της κιθάρας, θα έπρεπε να πληρώσει δέκα φορές το εισιτήριο των 5 ευρώ που θα πληρώσει στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα έχει την ευκαιρία να τους δει».
 
6ο Φεστιβάλ Κιθάρας
Το πρόγραμμα
(Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου)
Κυριακή 9 Απριλίου
Διπλή συναυλία από την Βιβή Γύπαρη (σόλο Κιθάρα) και τους Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο) και Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα).
Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου
Διπλή συναυλία από τον Κώστα Τοσίδη (σόλο Κιθάρα) και τους Σωκράτη Μαστροδήμο (Φλαμένκο Κιθάρα) και Γιάννη Παπαγιαννούλη (Καχόν) .
-Ώρα έναρξης 9 μ.μ., είσοδος 5 ευρώ.
Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, 12 μ.μ.
Απονομή βραβείων διαγωνισμού και ρεσιτάλ των διακριθέντων μαθητών.
-Ο διαγωνισμός της παιδικής κατηγορίας θα γίνει την Κυριακή 9/4 (1 μ.μ.) και των κατηγοριών εφήβων και νέων στις 10/4 10.30 π.μ. και 1 μ.μ. αντίστοιχα.
 
 Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις