Σαΐτες και φέτος με τη στήριξη του Δήμου

Πρώτη Δημοσίευση: 01/05/2013 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 01/05/2013 19:53

Με πλήρη οικονομική υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και, κυρίως, με την ψυχή και την αγάπη για το έθιμο των σαϊτολόγων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο γνωστός στο πανελλήνιο σαϊτοπόλεμος, με συμμετοχή πολλών μπουλουκιών και σίγουρα πολλών εκατοντάδων θεατών, ντόπιων και επισκεπτών.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του στην αξία του εθίμου και στην ανάγκη διατήρησης των παραδόσεων, ενώ ζήτησε για ακόμη μια φορά την προσοχή των σαϊτολόγων και την αυτοπροστασία τους.
Ο Δήμος θα στηρίξει με όλα τα μέσα την εκδήλωση (πυροσβεστικά, Δημοτική Αστυνομία), ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή με απόλυτη ασφάλεια. Φέτος θα συμμετάσχουν  8 μπουλούκια με 8 άντρες το καθένα, ενώ θα πάρουν μέρος γυναίκες και παιδιά στην αρχή του δρώμενου, που γίνει την Κυριακή του Πάσχα στο παλιό γήπεδο των σφαγείων.
 
Κάψιμο του Ιούδα
Σε πολλά χωριά της ελληνικής επικράτειας οι κάτοικοι συνηθίζουν να κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, του οποίου το εσωτερικό γεμίζουν με άχυρα, ενώ στη θέση των ματιών βάζουν εκρηκτικά. Στη συνέχεια, κρεμούν το ομοίωμα και του βάζουν φωτιά, με προφανή το συμβολισμό καταδίκης του προσώπου που πρόδωσε το Χριστό και κατόπιν κρεμάστηκε.
Στην Καλαμάτα, το έθιμο θα τηρηθεί στην περιοχή του Αβραμόγιαννη, το βράδυ της  Μεγάλης Παρασκευής. Κάψιμο του Ιούδα θα γίνει και τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 8.00, στην Αιθαία.
 
Αργεντίνικο τάνγκο
Ο Δήμος Καλαμάτας, η Κ.Ε. «Φάρις» και οι σχολές χορού της πόλης οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση, κατά την οποία δεκάδες ζευγάρια από όλη την Πελοπόννησο θα χορέψουν αργεντίνικο τάνγκο. Η εκδήλωση, που ονομάζεται milonga στη γλώσσα του tango, θα γίνει την Παρασκευή του Πάσχα, 10 Μαΐου, στις 21.00, στην κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους και, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου χθες, για την καλύτερη προετοιμασία όσων θέλουν να συμμετάσχουν, οργανώνονται την Τετάρτη του Πάσχα 8 Μαΐου, στις 18.30, στο κλειστό γήπεδο του Δημοτικού Σταδίου, δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης tango από καθηγητές των σχολών χορού.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις