Σαρακοστιανό τραπέζι «Αν και μικρότερες ποσότητες, ο κόσμος ψωνίζει»

Πρώτη Δημοσίευση: 18/03/2013 03:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/03/2013 11:19

 

Της Μαρίας Νίκα

 

Παρά την οικονομική κρίση, οι έμποροι των σαρακοστιανών στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας ήταν χθες ικανοποιημένοι από την αγοραστική κίνηση εν όψει Καθαράς Δευτέρας. «Ο κόσμος ψωνίζει, μικρότερες ποσότητες βέβαια σε σχέση πέρυσι, αλλά ψωνίζει λίγο απ’ όλα» ήταν η απάντησή τους.

Στις εισόδους των παντοπωλείων οι πάγκοι «φορτωμένοι» με χαλβά σε διάφορες γεύσεις, ταραμά, τουρσιά, ελιές, πίκλες, κονσέρβες με καλαμάρι, δεν άφηναν κανέναν περαστικό ασυγκίνητο. Ακόμη κι εκείνοι που δεν είχαν προγραμματίσει να ψωνίσουν από χθες, σταματούσαν, παρατηρούσαν, ρωτούσαν τιμές.

Σε πρώτη ζήτηση και τα λαχανικά, μαρούλια, κρεμμυδάκια, λάχανο, μυρωδιές... Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας την τιμητική τους θα έχουν και τα ψαράδικα, λίγο πιο πάνω, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους τα φρέσκα θαλασσινά.

«Από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει μια καλή κίνηση» μας είπε χθες η έμπορος Ελένη Κοτταρίδη. «Ο κόσμος προτιμά κυρίως χαλβά, ταραμά, τουρσάκι, ενώ σήμερα αρκετοί παίρνουν και βακαλάο που μαγειρεύεται την Κυριακή της Αποκριάς. Λίγο απ’ όλα. Δεν παίρνουν πολλά, έχουν μειώσει τις ποσότητες».

Όσο για τις τιμές: «Δεν έχουν ανέβει, ενώ σε ορισμένα προϊόντα έχουν πέσει κιόλας, έχουμε μειώσει και το ποσοστό μας, θεωρώ ότι είναι καλές οι τιμές. Χαλβάς χειροποίητος με 6 ευρώ το κιλό, ταραμάς, ο καλός, ο λευκός, με 15 ευρώ, μετά έχει και με 10 ευρώ, με 5 ευρώ, ανάλογα».

Ικανοποιημένος και ο έμπορος τροφίμων Παναγιώτης Χριστόφορος: «Σήμερα πάμε καλά σε όλα. Ήταν ωραία μέρα. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αγοράζει μικρότερες ποσότητες από πέρυσι, αλλά ας μην ξεχνάμε και την οικονομική κατάσταση με την έλλειψη χρημάτων. Ωστόσο, τα σαρακοστιανά θα τα πάρει - είναι οι μέρες τέτοιες - αλλά με οικονομία».

Για τις τιμές στα νηστίσιμα, ο κ. Χριστόφορος μας είπε ότι βρίσκονται περίπου 10% κάτω σε σχέση με πέρυσι.

«Καλά πηγαίνει η κίνηση, αλλά θα δούμε και τη Δευτέρα» σημείωσε στο «Θ» η έμπορος Ελένη Μαζαράκη. «Οι τιμές είναι όπως την περασμένη χρονιά και φθηνότερες σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, πέρυσι πουλάγαμε τουρσιά 15 ευρώ, φέτος πουλάμε 12 ευρώ το κιλό. Ο χαλβάς αρχίζει από 5 ευρώ και φτάνει μέχρι 9 ευρώ το κιλό. Ο ταραμάς από 8 ευρώ το κιλό μέχρι 22. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ο κόσμος είναι συγκρατημένος, ψωνίζει μετρημένα, ωστόσο προτιμάει τα παραδοσιακά. Όλα αυτά που βλέπετε εδώ, τουρσιά, ταραμοσαλάτα, είναι χειροποίητα, τα έχουμε φτιάξει μόνοι μας με πολλή δουλειά και ξενύχτι. Όμως, μας δίνει χαρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τα επιλέγουν, γιατί τα φτιάχνουμε πολλά χρόνια, έχουν ξαναπάρει, τα έχουν δοκιμάσει και τους αρέσουν. Είναι σπιτικά, με ξύδι δικό μας, χωρίς συντηρητικά, χωρίς καμία προσθήκη».

 

Ενδεικτικές τιμές

Χαλβάς: από 5 μέχρι 9 ευρώ το κιλό

Ταραμάς: από 5 μέχρι 22 ευρώ το κιλό

Ελιές Καλαμών: μέχρι 8 ευρώ το κιλό (περίπου)

Ελιές πράσινες: μέχρι 7 ευρώ το κιλό (περίπου)

Τουρσιά: 12 ευρώ το κιλό (περίπου)

Λάχανο: 0,40 - 0,60 ευρώ το κιλό

Μαρούλι: 0,60 ευρώ το ένα

Κρεμμυδάκια φρέσκα: 0,30 ευρώ το μάτσο.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις