Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό για τους δημοσιογράφους και για όλους…

Πρώτη Δημοσίευση: 04/10/2019 08:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 04/10/2019 08:47
Από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι να βρεθεί σε ένα περιστατικό με ένα συνάνθρωπο σε κίνδυνο και πολύ περισσότερο να πρόκειται για ένα αγαπημένο του πρόσωπο… Και τώρα τι κάνουμε;
Είναι, λοιπόν, πολύ κρίσιμο, είναι θέμα ζωής ή θανάτου, όλοι μας, μεγάλοι και μικροί, να έχουμε βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών. Οι εκάστοτε ιθύνοντες που εκπονούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα μάλλον δεν το θεώρησαν ποτέ τόσο σημαντικό, για να το εντάξουν ως βασικό μάθημα. Ο Ερυθρός Σταυρός, όμως, είναι ένας από τους φορείς που κάνουν τακτικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ευαίσθητο κοινωνικά άνθρωπο να πάρει τα εφόδια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.
Χθες, μάλιστα, μια τέτοια επιμορφωτική συνάντηση διοργανώθηκε με προσκεκλημένους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ. Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία με αντικείμενο την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, τη γνωστή ΚΑΡΠΑ, καθώς και τη χρήση αυτόματου καρδιακού απινιδιστή. Οι εκπαιδεύτριες του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Κωνσταντίνα Δαμηλάτη και Κατερίνα Τσατά, έκαναν την παρουσίαση του θεωρητικού και πρακτικού μέρους με εύληπτο και ευχάριστο τρόπο.
Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι σε περιπτώσεις απώλειας των ζωτικών λειτουργιών αναπνοής και καρδιακού ρυθμού ο χρόνος αντίδρασης για παροχή πρώτων βοηθειών είναι κρίσιμος, καθώς στα 3 λεπτά το άτομο μπορεί να επανέλθει πλήρως, στα 6 λεπτά θα έχει κάποιες επιπτώσεις στη λειτουργικότητά του, ενώ από εκεί και πέρα η έλλειψη οξυγόνου και κυκλοφορίας του αίματος επιφέρει σοβαρές βλάβες και έπειτα από 10 λεπτά θάνατο.
Οι θωρακικές συμπιέσεις και η τεχνητή αναπνοή, σύμφωνα με το σχήμα αναλογίας 30/2, είναι μια παρέμβαση που μπορεί να διατηρήσει στη ζωή έναν άτυχο συνάνθρωπό μας, έως ότου έρθει το ασθενοφόρο που στο μεταξύ έχουμε καλέσει, ενώ αν υπάρχει η τύχη να βρίσκεται εκεί κοντά διαθέσιμος (και σωστά συντηρημένος) απινιδωτής και κάποιος που θα έχει διδαχθεί την εξαιρετικά απλή χρήση του, μπορεί να σωθεί ένας ασθενής που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Πληροφορίες και εγγραφές για τα σεμινάρια και τις δράσεις του Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού: Κεφάλα 5, τηλ. 27210 88313, e-mail: [email protected].
Χ.Ε.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις