Σε αναμονή κατασχέσεις από τράπεζες και ιδιώτες για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Πρώτη Δημοσίευση: 13/11/2017 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/11/2017 09:05
Κράτει φαίνεται ότι κάνουν ιδιώτες και τράπεζες, όσον αφορά τις προθέσεις τους για πλειστηριασμούς  ακινήτων, μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι στην «έκθεσή» τους στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων.
Οι δικαστικοί επιμελητές είναι οι πρώτοι επαγγελματίες που αναγκαστικά «γεύονται» τη σκληρή πραγματικότητα της πολύχρονης κρίσης στην Ελλάδα,  η οποία  έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χάνουν περιουσιακά στοιχεία.
Οι κατασχέσεις στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την εμπειρία δικαστικών επιμελητών, δείχνουν αυξητικές τάσεις τον τελευταίο καιρό, ενώ πιστεύουν ακράδαντα ότι οι «ασκοί του Αιόλου» με απρόβλεπτες συνέπειες θα ανοίξουν, εάν γίνει άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία.
 
Κανείς πιστοποιημένος
Μετά την προκήρυξη της αποχής των συμβολαιογράφων, πλέον στη Μεσσηνία δεν γίνεται κανένας πλειστηριασμός. Αυτό θα διαρκέσει έως τέλος του χρόνου. Εκείνο, όμως, που κανείς δεν ξέρει ακόμα πως θα εξελιχθεί είναι το ζήτημα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που όπως έχει ανακοινωθεί θα ξεκινήσει από τέλος Νοεμβρίου. Στη Μεσσηνία, ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κανείς συμβολαιογράφος, ωστόσο στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν πιστοποιηθεί. Με πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου Υπουργού που διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ξεκαθαρίσθηκε ότι θα διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της Περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση. Αντικείμενο λοιπόν, θα αποτελέσει για το πόσο θα αντέξουν και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας να αρνούνται την πιστοποίησή τους.
 
Περιμένουν τους ηλεκτρονικούς
Εν αναμονή λοιπόν εφαρμογής του μέτρου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως είπαν δικαστικοί επιμελητές με τους οποίους επικοινώνησε το «Θ», υπάρχουν αρκετές κατασχέσεις που δεν επισπεύδονται, προκειμένου να γίνουν με τον ηλεκτρονικό τρόπο και να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε αίθουσα Ειρηνοδικείου, όπου σημειώνονται αντιδράσεις.
Αλλά ακόμα και για κατασχέσεις που γίνονται τώρα και οι πλειστηριασμοί ορίζονται για μετά από 7 μήνες, καθώς όπως είπαμε στη Μεσσηνία δεν υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος, τράπεζες που είναι επισπεύδων ζητούν να ακολουθηθεί η παλιά διαδικασία του Ειρηνοδικείου.
Επίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των κατασχέσεων και οι δικαστικοί επιμελητές περιμένουν και περαιτέρω αύξηση το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως από τραπεζικά ιδρύματα.
Τα μεγάλα προβλήματα όπως προείπαμε θα ξεκινήσουν σε περίπτωση άρσης της προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ακόμα και τώρα που ισχύει, έχει παρατηρηθεί τράπεζα να δίνει εντολή για κατάσχεση ακινήτου και όταν διαπιστώνεται ότι είναι πρώτη κατοικία του οφειλέτη να υποχωρεί λόγω της προστασίας που υπάρχει, αλλά να στρέφεται κατά άλλων περιουσιακών του στοιχείων.
Ο κόσμος από την άλλη πλευρά δείχνει να είναι παγωμένος και ανήμπορος να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση που δέχεται, ιδιαίτερα οι μικροφειλέτες.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις