Σε εξέλιξη η τοποθέτηση λαμπτήρων LED στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2019 08:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2019 08:46
Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής Καλαμάτας, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, το μέλος και αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ενημέρωσε για την πορεία του έργου αντικατάστασης των λαμπτήρων συμβατικής τεχνολογίας του δημοτικού φωτισμού με νέους τύπου LED.
Όπως σημείωσε, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 7.000 περίπου λαμπτήρων (50% της εργολαβίας), ενώ η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2020.
Η παρέμβαση θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη. Έχουν ήδη αντικατασταθεί λαμπτήρες στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας στις παρυφές του Κάστρου, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίας Τριάδος, σε δύο πλατείες στην Αγία Τριάδα, στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Ράχης κοντά στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, στη Θουρία, στο Ανατολικό Κέντρο, στη Φραγκόλιμνα, στην Ανάληψη, στη Νέδοντος (πλησίον ΣΕΗΜ) και στη Νέα Είσοδο. Εκτός από λαμπτήρες, εγκαθίστανται φωτιστικά σώματα τύπου LED, που συνιστούν τεχνολογική πρωτοπορία.
Ανάδοχος εταιρεία κατόπιν διαγωνισμού είναι η «Πρωτεύς» ΑΤΕΕ, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Δήμο Καλαμάτας αντιστοιχεί σε 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την πραγματοποίηση του έργου «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση κόστους λειτουργίας».
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Έτσι, σε λίγους μήνες όλα τα φωτιστικά σώματα του Δήμου, περί τα 15.000, θα έχουν αντικατασταθεί.
Σημειώνεται πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ανέλαβε την ευθύνη πριν τρία περίπου χρόνια να οργανώσει, να διακηρύξει και να φέρει εις πέρας ένα διαγωνισμό πρωτόγνωρο, πρωτοπόρο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Η διαδικασία ήταν περίπλοκη, αλλά με αίσιο τέλος, ενώ η σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς καμία παρατήρηση. Επισημαίνεται δε ότι υπήρξε συμμετοχή πολλών εταιρειών και ο διαγωνισμός τελεσφόρησε παρά τις πολλές ενστάσεις που είχαν κατατεθεί.
Ο Δήμος Καλαμάτας προσδοκά ότι, μετά την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων σε όλη σχεδόν την περιφέρειά του, η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε πάνω από 70% της καταναλισκόμενης σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει καθολικά την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του όλου έργου επί δεκαετία και ο Δήμος θα γλιτώσει από τις δαπάνες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις