Σε ημερίδα για τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΟΤΑ ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος

Πρώτη Δημοσίευση: 23/09/2019 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/09/2019 11:22
Σε ημερίδα ενημέρωσης για τον ενεργειακό σχεδιασμό και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τους ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, συμμετείχε, μεταξύ άλλων αιρετών της Μεσσηνίας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στόχος της ημερίδας, που οργάνωσαν το Ευρωπαϊκό έργο C-Track 50, σε συνεργασία με το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ήταν να υποστηριχθούν οι δημοτικές αρχές στην προσπάθειά τους για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, υπό την αιγίδα της ΠΕΔΑ και του ΤΕΕ, παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα δήμων ως προς τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη βούλησή τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω συμμετοχής σε Τελετή Υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.
Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην τελευταία του συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Καλαμάτας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για την υπογραφή του Συμφώνου και τις περαιτέρω ενέργειες.
Σκοπός είναι η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια. Σε συνδυασμό με το έργο BEACON, για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας έχει επιλεγεί μαζί με 33 ακόμη ευρωπαϊκούς Δήμους, η υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων εκτιμάται ότι θα έχει οφέλη για το Δήμο, σε στρατηγικό και οργανωτικό επίπεδο, καθώς και για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, με θετικό αντίκτυπο στους πολίτες και το μέλλον της Καλαμάτας και της περιοχής της.
 
Το Ευρωπαϊκό έργο C-TRACK 50
 
 
Το Ευρωπαϊκό έργο C-TRACK 50, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της EE, έχει ως στόχο την κινητοποίηση και την υποστήριξη των δημόσιων αρχών στον καθορισμό μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων ενεργειακής πολιτικής, καθώς και τη στήριξη περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και εφαρμογή φιλόδοξων, ολοκληρωμένων και αειφόρων σχεδίων δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.
Συνολικά, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από 11 χώρες της Ε.Ε.. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΜΠ/Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και συμμετέχει ως εξειδικευμένος τεχνικός εταίρος η ΕΠΤΑ A.E. Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις