Σε κατ' οίκον περιορισμό οι Μεσσήνιοι

Πρώτη Δημοσίευση: 11/12/2014 07:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/12/2014 08:31
Ως βόμβα έσκασε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας η είδηση απελευθέρωσης των 12 συλληφθέντων για το μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης έληξε η προθεσμία που είχαν οι Αρχές να τους κρατήσουν και βάσει συνταγματικού τους δικαιώματος οι αστυνομικοί που τους συνόδευαν αναγκάστηκαν να τους βγάλουν τις χειροπέδες και να τους αφήσουν ελεύθερους! Φυσικά, οι 12 κατέβηκαν τις σκάλες χωρίς δεύτερη σκέψη και έφυγαν.
Η ουσία, βέβαια, της υπόθεσης παραμένει, γι’ αυτό και τα ξημερώματα  –ελεύθεροι πλέον- παρουσιάσθηκαν πρώτοι ο 69χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από τη Μεσσηνία και ο 20χρονος άνεργος γιος του, που κατηγορούνται ως μέλη της 2ης εγκληματικής οργάνωσης και λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακρίτριας, για την προφυλάκισή τους ή μη, θα αποφασίσει σε συνεδρίασή του το Δικαστικό Συμβούλιο μέσα σε 5 ημέρες. Ο εισαγγελέας πρότεινε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και η ανακρίτρια να προφυλακισθούν. Μέχρι τότε τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από χθες το μεσημέρι και μετά άρχισαν να παρουσιάζονται και οι υπόλοιποι μαζί με τους δικηγόρους τους. Πρώτοι το μεσημέρι εμφανίσθηκαν οι κατηγορούμενοι ως αρχηγοί των δύο εκ των τριών εγκληματικών οργανώσεων. Αμφότεροι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και με εντάλματα που εκδόθηκαν συνελήφθησαν εκ νέου.
Συνολικά, μαζί με τους δύο φερόμενους αρχηγούς, προφυλακίσθηκαν χθες 4 άτομα, ενώ για 2 ακόμα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Άλλοι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Πάντως, η αναπάντεχη αυτή εξέλιξη τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει στην Καλαμάτα άρον άρον τον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου.
 
Μέσα σε 5 ημέρες
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος, «όποιος συλλαμβάνεται για αυτόφωρο έγκλημα ή με ένταλμα, προσάγεται στον αρμόδιο ανακριτή το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από τη σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του ανακριτή, η προσαγωγή γίνεται μέσα στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μεταγωγή του.
O ανακριτής οφείλει, μέσα σε 3 ημέρες από την προσαγωγή, είτε να απολύσει το συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για 2 ημέρες, αν το ζητήσει αυτός που έχει προσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας που βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Όταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύο αυτές προθεσμίες, κάθε δεσμοφύλακας ή άλλος, είτε πολιτικός υπάλληλος είτε στρατιωτικός, στον οποίο έχει ανατεθεί η κράτηση εκείνου που έχει συλληφθεί, οφείλει να τον απολύσει αμέσως».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 19 κατηγορούμενοι την πρώτη προθεσμία από την ανακρίτρια Καλαμάτας την πήραν αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα.
 
Αφέθηκαν ελεύθεροι
Οι απολογίες των πρώτων 7 συλληφθέντων ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, με έξι να προφυλακίζονται και έναν να αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οι απολογίες των υπόλοιπων 12 συλληφθέντων ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης και συνεχίσθηκαν ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και το βράδυ.
Τα μεσάνυχτα, όμως, η 5νθήμερη προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα έληξε και ήταν πλέον αρκετή η κατάθεση μιας ένστασης για να «παγώσει» τους πάντες. Έτσι κι έγινε!
Δικηγόρος από τον Πύργο που εκπροσωπούσε συλληφθέντα κατέθεσε ένσταση και με αιτιολογία ότι το 5νθήμερο τελείωσε, ζήτησε βάσει του Συντάγματος την απελευθέρωσή τους.
Η εξέλιξη στην αρχή προκάλεσε έντονη αμηχανία, αλλά η επιταγή του Συντάγματος έπρεπε να εφαρμοσθεί και οι αστυνομικοί που συνόδευαν τους κρατούμενους αναγκάσθηκαν να βγάλουν τις χειροπέδες και από τους 12. Και οι 12, φυσικά, έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Δικαστικό Μέγαρο, κάποιοι εν ριπή οφθαλμού…
 
Η διαδικασία, όμως, συνεχίσθηκε χθες με τους κατηγορούμενους πλέον αδέσμευτους και μέχρι το βράδυ ολοκληρώθηκε στο σύνολό της.

Της Βίκυς ΒετουλάκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις