Σε Σιδηρόκαστρο και Άγιο Νικόλαο θα στηθούν δυο κινητά πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία

Πρώτη Δημοσίευση: 15/01/2019 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/01/2019 08:35
Μια σημαντική πρωτοβουλία για την υγεία των κατοίκων της ορεινής Τριφυλίας, αλλά και της Δυτικής Μάνης, θα υλοποιηθεί χάρις στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ειδικότερα, στο Σιδηρόκαστρο και τον Άγιο Νικόλαο θα βρεθούν Ιατρικές Κινητές Μονάδες πλήρως εξοπλισμένες, με σκοπό να εξεταστούν, αλλά και να ενημερωθούν οι κάτοικοι σε θέματα υγείας.
Στο Σιδηρόκαστρο το κινητό νοσοκομείο θα βρίσκεται από τις 26 έως και τις 29 Ιανουαρίου, ενώ στη Δυτική Μάνη από τις 3 έως και τις 5 Φεβρουαρίου.
Όσο για τις ιατρικές ειδικότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έχουν ως εξής: Ακτινολόγος. Παθολόγος- Διαβητολόγος. Γενικός Χειρουργός. Γυναικολόγος.
Καρδιολόγος. Οδοντίατρος. Ορθοπαιδικός. Οφθαλμίατρος.
Παιδίατρος. Ωτορινολαρυγγολόγος. Διαιτολόγος. Νευρολόγος. Παιδοψυχολόγος. Ψυχολόγος. Επισκέπτρια υγείας. Νοσηλευτής. Τεχνολόγος Ιατρικών Μηχανημάτων. Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία. Γραμματεία/  Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία. Υπέρηχος άνω & κάτω κοιλίας, θυρεοειδούς & triplex αγγείων. Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος. Μέτρηση οστικής πυκνότητας. Ηλεκτροκαρδιογράφημα - triplex καρδιάς - holter ρυθμού. Διαβητολογικός έλεγχος - εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας).Τεστ Παπανικολάου (test Pap) - κολπικός υπέρηχος. Έλεγχος οπτικής οξύτητας - μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης, βυθοσκόπηση. Ακοόγραμμα - τυμπανόγραμμα – ενδοσκόπηση. Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση),
ορθοπαιδική εξέταση. Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, ν. Parkinson). Ενδοστοματική εξέταση παιδιών, ενηλίκων και ηλικιωμένων. Διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, αναπτυξιακών, ψυχικών διαταραχών. Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, έλεγχος κιρσών. Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων, σπίλων. Διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση. Έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης.
Καλούνται, λοιπόν να προσέλθουν όλες οι γυναίκες άνω των 40 ετών για μαστογραφία (εφόσον δεν έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη εξέταση τον
προηγούμενο χρόνο), όλες οι γυναίκες κάτω των 40 για υπέρηχο μαστών, οι γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας ή υπό μακροχρόνια αγωγή κορτιζόνης για μέτρηση οστικής πυκνότητας, όλες οι γυναίκες για υπέρηχο μήτρας – ωοθηκών, όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών για υπέρηχο προστάτη, όλοι οι άνδρες άνω των 45 ετών και όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών για ακτινογραφία θώρακος, όλες οι γυναίκες για τεστ Παπανικολάου, όλοι οι ινσουλινοεξαρτώμενοι ασθενείς για εκπαίδευση στην ορθή χρήση χορήγησης ινσουλίνης και όλοι οι άνδρες και γυναίκες άνω των 50 για προληπτική εξέταση που αφορά στην ανίχνευση αιμορραγίας εντέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας πυλώνας του εν λόγω  προγράμματος περιλαμβάνει και αθλητικές δραστηριότητες, έστω αν τυχόν υπάρχουν παιδιά από την περιοχή που έχουν δεξιότητα σε κάποιο άθλημα, να λάβουν οδηγίες για το πώς μπορούν να το ενδυναμώσουν και να το αναδείξουν.
Τέλος, θα γίνουν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε κατοίκους της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να τις προσφέρουν, σε τυχόν περιστατικό, μέχρι στο σημείο να φθάσει ασθενοφόρο ή κάποιος γιατρός.
Κλείνοντας τη σχετική συνέντευξη Τύπου χθες ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (συνεργαζόμενου φορέα) κ. Χαλβατσιώτης, είπε ότι γίνονται προσπάθειες αυτά τα «κινητά» νοσοκομεία να επισκεφθούν κι άλλες ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας.
 
Πώς μπορεί κάποιος να εξεταστεί
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εξεταστεί κάποιος θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού και αυτό γίνεται τηλεφωνικά.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι για την περιοχή της ορεινής Τριφυλίας θα πρέπει να καλέσουν στα τηλέφωνα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 2102447694 ή στα 2761360624, 2761360622, 2765360211, ενώ για ραντεβού στην περιοχή της Δυτικής Μάνης είτε στο τηλέφωνο του Ιδρύματος είτε στα 2721360613 και 2721077210.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις