Σκληρή μάχη με φαβορί και αουτσάιντερ σήμερα για την Κεντροαριστερά

Πρώτη Δημοσίευση: 19/11/2017 07:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/11/2017 07:58
Με «φαβορί» την Φώφη Γεννηματά και «αουτσάιντερ» τον Ν. Ανδρουλάκη θα δοθεί σήμερα η τελική μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με την πρώτη ψηφοφορία να δίδει ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση στο εγχείρημα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών.
 Στοίχημα για τους δύο υποψηφίους και συνολικά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι να επιτύχουν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να μην πέσει κατακόρυφα η συμμετοχή στη σημερινή, επαναληπτική ψηφοφορία μετά την «αποχώρηση» των κ. Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μανιάτη και Γ. Ραγκούση.
 Ο κίνδυνος είναι ορατός, καθώς η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης έχουν έντονη τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένης της επιτροπής Αλιβιζάτου, υπήρξαν κατά πληροφορίες κρούσεις προς τον Ν. Ανδρουλάκη με δεδομένο το ευρύ προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Όμως, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε αρνητικός, με το επιχείρημα πως η κ. Γεννηματά απείχε πολύ από τον πήχη του 50%. Σε κάθε περίπτωση, το πόσοι από τους ψηφοφόρους των «ηττημένων» της περασμένης Κυριακής θα επιστρέψουν στην κάλπη και πού θα στραφούν, θα είναι κρίσιμο για την έκβαση της μάχης για την ηγεσία.
  
Με θετικά μηνύματα η εκστρατεία της Φ. Γεννηματά 
«Τολμήσαμε, πετύχαμε, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε την επιτυχία αυτή, στόχος παραμένει μια μεγάλη παράταξη»: αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Επιδίωξη του επιτελείου της κ. Γεννηματά παραμένει να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες, καθώς έτσι θα επιβεβαιωθεί ότι οι διεργασίες στον χώρο έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα υπάρξει αποχή σε σχέση με τον α΄ γύρο, καθώς πιθανότατα δεν θα προσέλθουν στις κάλπες κάποιοι εκ των ψηφοφόρων που επέλεξαν υποψηφίους οι οποίοι αποκλείστηκαν.
 
Ο Ανδρουλάκης απέναντι σε «τζάκια» της πολιτικής 
Χωρίς να ξεφύγει από τον πολιτικό πολιτισμό, αλλά με σαφή χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ήταν η στρατηγική που ακολούθησε, ο δεύτερος στην προτίμηση των ψηφοφόρων Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθεια να «κλέψει» την πρωτιά από τη νικήτρια του πρώτου γύρου Φ. Γεννηματά.
 Το γεγονός αυτό καταγράφηκε με σαφή τρόπο τόσο στην πρώτη δήλωσή του τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου έκανε λόγο για «αλλαγή πορείας» και «αλλαγή γενιάς», όσο και στη συνέντευξή του το πρωί της ίδιας ημέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά, που σκιαγραφούν τις προθέσεις του και αποτυπώνουν τη διάθεση να δώσει τη μάχη πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Συγκεκριμένα εκτός από τις έντονες αναφορές του στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, κάτι που επιβεβαιώνει πως η σημερινή μάχη θα έχει αναπόφευκτα και έντονο «πράσινο» χρώμα, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κληρονομικό δικαίωμα» απέναντι στο οποίο θα παλέψει.
«Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. Ήταν ο πατέρας σου πολιτικός; Άρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά «χτυπώντας» ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κ. Γεννηματά.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις