Στα «μαλακά» με τον καινούργιο νόμο Ρομά για κλοπές

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2019 08:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2019 08:29
Εκτός φυλακής θα βρεθούν σύντομα δύο Ρομά, οι οποίοι από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων είχαν καταδικασθεί σε πολυετείς καθείρξεις για διακεκριμένες κλοπές, αλλά σε δεύτερο βαθμό, λόγω της αλλαγής το καλοκαίρι του Ποινικού Κώδικα, οι κακουργηματικές κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμέλημα και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μηνών.
Πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί ο ένας σε κάθειρξη 6 ετών για κλοπή σιδερένιων βιδών από σκαλωσιές και ο δεύτερος σε 7 χρόνια κάθειρξης για κλοπές σε δύο σούπερ μάρκετ, ενώ είχαν οδηγηθεί στη φυλακή.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τούς καταδίκασε για απλή κλοπή και επέβαλε φυλάκιση 18 μηνών στον καθένα.
 
Στα σούπερ μάρκετ
Η πρώτη μάρτυρας κατέθεσε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 είχαν σπάσει την τζαμαρία από το σούπερ μάρκετ που διατηρεί στο Ασπρόχωμα και είχαν πάρει την ταμειακή μηχανή, κάρτες και διάφορα είδη. Το ίδιο είχε γίνει και σε σούπερ μάρκετ στη Θουρία. Εκεί, όμως, υπήρχε κάμερα, αλλά η καταγραφή ήταν κακής ποιότητας και μόνο σωματότυπο δράστη μπορούσαν να δουν και όχι χαρακτηριστικά.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι από το περπάτημα αναγνώρισαν τον πρώτο κατηγορούμενο τσιγγάνο, τον οποίο προσήγαγαν.
Άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε δει κοντά στο σπίτι του το αυτοκίνητο του πρώτου κατηγορούμενου Ρομά με τρία άτομα και του ζήτησαν να τους σπρώξει για να πάρει μπροστά. Αυτός πήγε να πάρει τα παιδιά του, επέστρεψε στο σπίτι και κάποια στιγμή η γυναίκα του τού είπε ότι κάποιος παίρνει πράγματα από το οικόπεδό τους. Κοίταξε από το παράθυρο και τον είδε να παίρνει βίδες από σκαλωσιές. Προσπάθησε να τους κυνηγήσει, αλλά έφυγαν, ενώ σε μεταγενέστερη επίσκεψή τους στο χωριό τούς αναγνώρισε και συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
 
Απειλές
Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο ότι λίγες ημέρες πριν από το πρώτο δικαστήριο ο τσιγγάνος που έκλεψε τις βίδες επισκέφθηκε το σπίτι του πατέρα του, ζητώντας του να ανακαλέσει την κατάθεσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι τα παιδιά του που είναι φυλακή μπορεί να στενοχωρηθούν, αλλά μπορεί και να τσαντιστούν»!
Κατά τις απολογίες τους ο πρώτος τσιγγάνος ισχυρίστηκε ότι τη νύχτα που έγιναν οι κλοπές στα σούπερ μάρκετ τού είχε πάρει το αυτοκίνητο ο άλλος κατηγορούμενος, ενώ για τις βίδες από τις σκαλωσιές, είπε πως ήταν παλιοσίδερα. Δικαιολογήθηκε ότι ο γιος του είναι φυλακή, του έχει αφήσει να μεγαλώσει 5 παιδιά και έτσι έκλεψε τις βίδες, για να τις πουλήσει και να ψωνίσει. Τέλος, αρνήθηκε ότι απείλησε το μάρτυρα και υποστήριξε ότι πήγε στο σπίτι του πατέρα του για να πληρώσει τη ζημιά που είχε κάνει.
Ο δεύτερος παραδέχτηκε ότι αυτός έκανε τις κλοπές στα σούπερ μάρκετ, ενώ δικαιολογήθηκε αναφέροντας ότι ήθελε να πάρει φάρμακα για την κόρη του. Μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε προγραμματίσει τις κλοπές.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις