Στην Καλαμάτα ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης - Στο τραπέζι τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων

Πρώτη Δημοσίευση: 07/11/2019 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/11/2019 11:24
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, έπειτα από πρόσκληση του Νομαρχιακού Τμήματος και είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να ενημερώσει εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων των εργαζόμενων του Δημοσίου, ενώ μίλησε και για τα σημαντικότερα προβλήματα που οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σήμερα.
Ειδικότερα ξεκίνησε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, καθώς τα προβλήματα παραμένουν, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος κυβερνά, αλλά πώς. Στις τελευταίες εκλογές, εξήγησε, αυτό που κρίθηκε ήταν το «συσσίτιο ή ανάπτυξη», με τον κόσμο να ψηφίζει ανάπτυξη και τους εργαζομένους να μην μπορούν να δώσουν λευκή επιταγή, μιας και η ανάπτυξη πρέπει να έχει περιεχόμενο κοινωνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην εργατική νομοθεσία. Μάλιστα, στο τελευταίο στόχος είναι η σταδιακή επαναφορά όλων των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος σε σχέση και με τις απολύσεις, όπου σήμερα επικρατεί ασυδοσία, στα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και γενικότερα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Μιλώντας για το συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι αυτό που ζήτησε το αρμόδιο υπουργείο είναι να μη γίνονται απεργίες για «ψύλλου πήδημα», κάτι που ο ίδιος μεταφράζει ως ότι η κυβέρνηση θέλει έτσι να στείλει στους έξω το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι εδώ είναι σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με τριτοκοσμικούς μισθούς και χαμηλά δικαιώματα.
Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα που απασχολούν την ΑΔΕΔΥ, σημείωσε το ζήτημα των μισθών. Όπως είπε, ενώ υπάρχει μονιμότητα και κοινωνικός αυτοματισμός, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το 40% των μισθών τους από το 2010 έως και σήμερα.
Στα φορολογικά θέματα, ο κ. Κουτσιουμπέλης ζήτησε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με το φορολογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση παινεύει να είναι η χαρά των φοροφυγάδων, καθώς μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής κάτω από τα 10.000 ευρώ, αλλά δε θίγεται καθόλου ο μεσαίος φορολογικός συντελεστής του 22%.
Άλλο ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ είναι αυτό του επιτελικού κράτους και της μείωσης του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τους 950.000 εργαζομένους, πλέον το Δημόσιο έχει περίπου 540.000 υπαλλήλους, με τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους να ανέρχονται σε 60.000.
Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως είπε, είναι πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν, με τις προσλήψεις να «έχουν παγώσει» τα τελευταία 10 χρόνια και την ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της να ζητά να προκηρυχτούν θέσεις εργασίας, έστω το 1/3 των μνημονιακών θέσεων που παραμένουν κενές.
Εν συνεχεία ο κ. Κουτσιουμπέλης, μιλώντας για το ασφαλιστικό και το νόμο Κατρούγκαλου, σημείωσε ότι «ήταν ένας κακός νόμος. Πέραν των 10 επάρατων προηγούμενων περικοπών, προσέθεσε και νέες. Είναι νόμος που πρέπει να καταργηθεί και να έρθει ένας που θα σέβεται τη δημόσια καθολική ασφάλιση και να είναι γνήσια ανταποδοτικός».
Ως τελευταίο από τα βασικά θέματα που απασχολούν την ΑΔΕΔΥ ο γ.γ. ανέφερε εκείνο των βαρέων και ανθυγιεινών, μέτρο που είναι μνημονιακή δέσμευση να μειωθεί, με την ΑΔΕΔΥ να θεωρεί ότι το εν λόγω επίδομα πρέπει να επεκταθεί.
Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ζητήματα, όπως είπε ο κ. Κουτσιουμπέλης, θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις και έτσι κάλεσε τους εργαζομένους να είναι σε εγρήγορση.
 
Η μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Σε ερώτηση που θέσαμε στο γ.γ. σχετικά με τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και αν αυτό είναι κάτι που προβληματίζει την ΑΔΕΔΥ, απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση, η οποία είναι «στο μήνα του μέλιτος και σαφώς απολαμβάνει από τους πολίτες που την ψήφισαν μια ανοχή».
Όμως, κατά τον ίδιο, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά υπάρχει για να αναδεικνύει τα προβλήματα καθημερινά.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα συμμετοχής, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια, αφού πολλές ελπίδες διαψεύστηκαν, όμως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ανάγκη από μικρές νίκες και σε καμία περίπτωση δε θα βάλει στον αυτόματο την κατάσταση και θα παραδοθεί.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μικρές αυτές δυνάμεις θα γίνουν περισσότερες.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις