Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι συμβασιούχοι καθαριότητας των Δήμων της Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 29/03/2018 07:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/03/2018 07:55
Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς το Σάββατο 31 Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις τους και αν δεν εκδοθεί προσωρινή διαταγή παράτασής τους, τότε από Δευτέρα θα ξεκινήσει ντόμινο προβλημάτων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Χθες συζητήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο προσωρινή διαταγή που έχουν καταθέσει με ασφαλιστικά μέτρα οι 18 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης, μέσω των δικηγόρων τους Λεωνίδα Πετρακόπουλου και Άγγελου Βλαχονικολού.
Σήμερα, αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή καταθέτουν μέσω του δικηγόρου τους κ. Πετρακόπουλου οι 24 συμβασιούχοι καθαριότητας του  Δήμου Καλαμάτας, ενώ την Παρασκευή συζητείται η προσωρινή διαταγή των τριών συμβασιούχων του Δήμου Οιχαλίας.
 
Δε φτάνουν οι μόνιμοι
Κάποιες από αυτές τις 8μηνες συμβάσεις των εργαζομένων υπογράφονται από τους Δήμους από το 2015. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Καλαμάτας ξεκίνησε την υπογραφή τους τον Ιούνιο του 2015. Με διαδοχικές παρατάσεις φτάσαμε στο σήμερα, με την ημερομηνία τους να λήγει στις 31 Μαρτίου 2018. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξει προσωρινή διαταγή παραμονής τους στην εργασία, οι αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων μένουν χωρίς προσωπικό, καθώς το υπάρχον μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει το έργο αποκομιδής των απορριμμάτων.
Το πρόβλημα με το προσωπικό δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με το πάγωμα των προσλήψεων και την αποχώρηση αρκετών μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων με συνταξιοδότηση.
 
Κινδυνεύουν να διπλασιασθούν
Η αγωγή που έχουν καταθέσει οι συμβασιούχοι αφορά αίτημα να θεωρηθούν οι διαδοχικές συμβάσεις ως μία και ενιαία σύμβαση. Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να παραμείνουν στην εργασία τους και να συνεχίσουν να πληρώνονται, ενώ με την προσωρινή διαταγή να υπάρξει απόφαση άμεσα.
Ωστόσο, ένας μελλοντικός κίνδυνος που υπάρχει είναι ο εξής: με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στους Δήμους, που είναι σε εξέλιξη, και τη δικαίωση των συμβασιούχων να συνεχίσουν την εργασία τους, οι Δήμοι να βρεθούν με το… διπλό προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις