Στη δύση του 2018 μαθητές περπατούν 7 χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταφερθούν στο σχολείο τους!

Πρώτη Δημοσίευση: 06/12/2018 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/12/2018 17:50
Μέσα στη βροχή και το κρύο, με τη μητέρα να απειλεί να διακόψει τη φοίτησή τους
 
 
Όταν τις τελευταίες δεκαετίες η Πολιτεία επιδιώκει κανένα παιδί να μη μένει εκτός εκπαίδευσης, σε έναν οικισμό μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα δύο μαθητές κινδυνεύουν – παρά τη θέλησή τους και τη θέληση των γονιών τους- να διακόψουν τη φοίτησή τους, γιατί δεν μπορούν να μεταβούν στο σχολείο τους. Καθημερινά, επί δύο φορές, πρωί και μεσημέρι, είναι αναγκασμένα να περπατούν 3,5 χιλιόμετρα (!) μέσα στο κρύο για να φτάσουν στο κοντινότερο σημείο που περνάει λεωφορείο.
Και μπορεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση να έχει ορισθεί δρομολόγιο με ταξί, προκειμένου να γίνεται η μεταφορά τους, όμως μέχρι σήμερα ο διαγωνισμός είναι άγονος και κανείς δεν έχει δεχτεί να το εκτελεί. Δυστυχώς, από την Περιφέρεια, παρά τις οχλήσεις, δεν έχει ληφθεί κανένα άλλο μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από χθες υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η μητέρα των παιδιών αναγκάστηκε να κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το υπουργείο Παιδείας και το Συνήγορο του Πολίτη.
 
Με τα πόδια
Αυτή προφανώς και δεν είναι η μοναδική προβληματική κατάσταση ανά τη Μεσσηνία που αφορά στη μεταφορά μαθητών, καθώς οι πολυδαίδαλες διαδικασίες και το νομοθετικό πλαίσιο αφήνουν αρκετούς μαθητές χωρίς δυνατότητα μεταφοράς. Κι όταν δεν υπάρχει συγγενής που να μπορεί να μεταφέρει το παιδί με δικό του μέσο, τότε η φοίτηση επαφίεται απόλυτα στις δυνάμεις του παιδιού και του γονιού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και πρέπει με κάθε τρόπο να βρίσκει λύσεις, ώστε οι μαθητές να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Και δε βρισκόμαστε στον Οκτώβριο για να πει κάποιος ότι τώρα ξεκίνησαν τα σχολεία, παλεύουμε για τη λύση. Μπήκαμε στο Δεκέμβριο και μετά τις γιορτές θα μιλάμε για το μέσον της σχολικής χρονιάς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο μαθητές, της τρίτης Γυμνασίου και της τρίτης Λυκείου, διαμένουν μόνιμα με τη μητέρα τους (καθώς ο πατέρας τους βρίσκεται στο εξωτερικό) στον οικισμό Καλλιανέικα Δολών, που ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Η μητέρα αναγκάζεται καθημερινά (κι αυτό όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) να περπατά με τα παιδιά της επί 3,5 χιλιόμετρα, προκειμένου από το σπίτι τους να κατεβούν στις Κιτριές και τα παιδιά να πάρουν το λεωφορείο για Καλαμάτα. Το μεσημέρι πρέπει να περπατούν άλλα 3,5 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
 
Παρέμβαση του Υπουργείου
Το πρόβλημα ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς και παρά τις οχλήσεις της μητέρας προς τους υπευθύνους, εκτός από διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, τίποτε άλλο δεν έγινε, έχοντας φτάσει πλέον λίγες μέρες πριν από τις γιορτές.
Η μητέρα και οι δύο μαθητές συνεχίζουν να ξυπνούν καθημερινά στις 6.00 το πρωί και να περπατούν επί 45 λεπτά μέχρι να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο και να επιβιβασθούν τα παιδιά στο διερχόμενο λεωφορείο. Τις μέρες, μάλιστα, που επικράτησε έντονη βροχόπτωση και κρύο, τα παιδιά δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο και ήδη έχουν κάνει απουσίες για αυτό το λόγο. Επίσης, όπως σημειώνει η μητέρα τους, εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας καθημερινά φτάνουν εξαντλημένα στο σχολείο και αυτό επηρεάζει την απόδοσή τους.
Πρόσφατα η ίδια έστειλε ενημερωτικό σημείωμα για την κατάσταση αυτή στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, στο υπουργείο Παιδείας, στο Συνήγορο του Πολίτη, στο Δήμο Δυτικής Μάνης και στα σχολεία των παιδιών. Σε αυτό επισημαίνει πως, εάν άμεσα δεν επιλυθεί το ζήτημα από τους αρμόδιους φορείς, τότε θα αναγκασθεί να διακόψει τη φοίτηση των παιδιών από τα σχολεία τους.
Η επιστολή αυτή μέχρι στιγμής κινητοποίησε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαθητών.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις