Στις ουρές των ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Πρώτη Δημοσίευση: 10/02/2017 20:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/02/2017 20:19
Είναι μια εικόνα που όσοι βρίσκονται στην πλευρά των "βολεμένων" δεν μπορούν να δουν. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια η εικόνα της χώρας μοιάζει με ένα κακό σκηνικό, το οποίο κάποτε θεωρούνταν μακρινή εικόνα από άλλους τόπους και καιρούς. Άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους, πολίτες ζουν με πενιχρό εισόδημα, συντάξεις πείνας ή βοηθούμενοι από γείτονες, συγγενείς και φίλους.
Μια βόλτα στα ΚΕΠ (κεντρικό και περιφερειακά) του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είναι αρκετή. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και με τη γραφειοκρατία να τους σφίγγει σαν μέγγενη, ψάχνουν… την τύχη τους για ελάχιστες εκατοντάδες ευρώ.
Μόνο 75 πολίτες είχαν κατορθώσει μέχρι προχθές το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, να υποβάλουν αίτηση για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μέσω των 5 ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. Οι οδηγίες, μάλιστα, που λαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας είναι να υπάρχει προτίμηση στις απογευματινές ώρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μία βδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος, μέχρι προχθές, στις 4.00 το απόγευμα, είχαν εγκριθεί 41.304, ενώ απορρίφθηκαν 4.418. Από τις εγκεκριμένες αιτήσεις, 61,5% υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά από το σπίτι, 23,2% υποβλήθηκαν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και 15,3% στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχεται σε 84.704.
Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται πως «υπήρξαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, αναμενόμενα, όμως, σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τέτοιων διαστάσεων». Να σημειωθεί ότι την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ, η οποία ταυτόχρονα χειρίζεται και τη νέα λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και οι πολίτες μπορούν απρόσκοπτα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μέχρι την Τρίτη, σε μία εβδομάδα, είχαν εγκριθεί 25.000 αιτήσεις, χθες, σε μία μόνο ημέρα, εγκρίθηκαν 16.000.
Σύμφωνα, μάλιστα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όσοι δικαιούνται πληρωμή ΚΕΑ για το μήνα Φεβρουάριο και έχουν υποβάλει αίτηση, θα τη λάβουν.
Εν τω μεταξύ, από χθες το απόγευμα και μέχρι σήμερα το πρωί, θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων της πρώτης φάσης (30 δήμων) του ΚΕΑ για το μήνα Ιανουάριο 2017. Πρόκειται για την τελευταία πληρωμή μετά την παράταση που είχε δοθεί μέχρι 31-1-2017. Το ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 12,18 εκατ. ευρώ και αφορά 48.160 δικαιούχους του προγράμματος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις