Στις Περιφέρειες οι φορείς διαχείρισης των περιοχών Natura

Πρώτη Δημοσίευση: 14/09/2019 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/09/2019 19:18
Όπως εκτίμησε σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, η διαχείριση μητροπολιτικών πάρκων δεν πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης. Στο ίδιο πνεύμα εξετάζεται η «απορρόφηση» των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τις Περιφέρειες, μια επιλογή ωστόσο που ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
«Τα υπουργεία πρέπει να έχουν επιτελικό ρόλο, δεν είναι δουλειά τους η διαχείριση πάρκων. Είναι εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσουμε έμφαση στο περιβάλλον, αλλά με μια νέα φιλοσοφία, υιοθετώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές». 
Σε ερώτηση της «Καθημερινής» και του Γιώργου Λιάλιου, που υπογράφει σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια εφημερίδα, αν εγκαταλείπεται το προεγκριθέν Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με το οποίο θα επιλυόταν ο λαβύρινθος των χρήσεων γης σε μητροπολιτικά πάρκα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε αρνητικά. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το υπουργείο εξετάζει την κατάργηση του σημερινού σχήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες. Το σχήμα αυτό, βέβαια, ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως τα «οράματα» ή την «πολιτικού τύπου» διαχείριση των περιοχών από τους (αιρετούς) περιφερειάρχες, που μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα σε «συλλέκτη» παραπομπών στο Ευρωδικαστήριο.
Σε επίπεδο πολιτικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες: για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση «ενεργοποίησης» των ιδιωτών περιβαλλοντικών επιθεωρητών και στην απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ), τις χρήσεις γης (μέσω της ανάθεσης των πολεοδομικών σχεδίων), τη μεταφορά συντελεστή (προετοιμάζεται ρύθμιση ώστε να θεσπιστούν με ταχείες διαδικασίες ζώνες υποδοχής συντελεστή σε όλη τη χώρα), τους δασικούς χάρτες (με την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων και, σε δεύτερη φάση, την αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων), την ενίσχυση της προσβασιμότητας στις πολιτικές όλων των υπουργείων (εκκρεμεί η ενσωμάτωση Οδηγίας με την οποία θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα από το 2020 κτήρια που δεν είναι προσβάσιμα από ΑμεΑ, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στην Ελλάδα). 
Επίσης, κομβικής σημασίας είναι ο περιορισμός των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς ο πρωθυπουργός έχει «υποσχεθεί» ότι η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στο αντικείμενο αυτό – τις τελευταίες ημέρες στελέχη του υπουργείου έχουν σειρά συναντήσεων με φορείς, εκπροσώπους της αγοράς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Tags: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις