Στον Άγιο Παντελεήμονα Ταϋγέτου ανέβηκε ο «Ευκλής»

Πρώτη Δημοσίευση: 09/07/2019 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/07/2019 08:45
Ο Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» την περασμένη Κυριακή εξόρμησε στο βορειοδυτικό Ταΰγετο. Το αγαπημένο βουνό του Νικηφόρου Βρεττάκου, τον Ταΰγετο, τον θέλει "Αγαθό Γέροντα", ο οποίος "του στάθηκε όπως ο κόρφος της Μητέρας" του!
Ο Ταΰγετος έχει πολλά όμορφα και σηματοδοτημένα μονοπάτια και αξίζει κανείς οργανωμένα να τα περπατήσει και να τα απολαύσει.
Πενήντα δύο φυσιολάτρες του «Ευκλή» γνώρισαν το σκιερό μονοπάτι των 7,45 χλμ. στην πευκόφυτη περιοχή του Ποτεισιώνα, από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Άγιο Παντελεήμονα, στο 3εθνές σημείο των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Ανέβηκαν έως εκεί για να θαυμάσουν την καταπληκτική θέα του Λακωνικού κάμπου.
Δοθείσης της ευκαιρίας, η πρόεδρος του «Ευκλή», Ελένη Οικονομοπούλου, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες που δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του συλλόγου, καθώς και το ενεργό στέλεχος του πεζοπορικού τμήματος Διονύσιο Καλογερόπουλο, που οδήγησε με ασφάλεια τους πεζοπόρους στο μονοπάτι. Επίσης, τα μέλη της διοίκησης: τον Γεώργιο Ζέρβα και την Αγγελική Ματσούκα που με υπομονή ανέλαβαν το ρόλο της «σκούπας» και τον Γεώργιο Κότση, που με το αγροτικό του υποστήριζε την ομάδα μέσα στους αγροτικούς και δασικούς δρόμους.
Τέλος, ευχαριστεί τον πρόεδρο της Κοινότητας Αρτεμισίας, Παναγιώτη Διονυσόπουλο, που για τρίτη φορά άνοιξε το σχολείο και είδαν όλοι το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που στεγάζεται σε αυτό.
 
ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ (2.204 μ.)
Επόμενη εξόρμηση του δραστήριου καλαματιανού συλλόγου είναι η απαιτητική ανάβαση της ορειβατικής ομάδας του στο όρος Χαλασμένο, την Κυριακή 14 Ιουλίου. Το Χαλασμένο είναι ένα βουνό, μια απότομη κορυφή του Ταϋγέτου στα 2.204 μ.! Το όνομά του το οφείλει στους κεραυνούς που δέχεται!
Βαθμός δυσκολίας: Β΄ +, και ώρες πορείας: 8,30 (ανάβαση και κατάβαση).
Κόστος συμμετοχής και μετακίνησης: 13 ευρώ (μέλη), 15 ευρώ (μη μέλη) και 10 ευρώ (φοιτητικό).
Πληροφορίες: στο τηλ. του Συλλόγου 27210 84844 και 697 425 2234.
 
ΤΑΫΓΕΤΟΣ
Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εντεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος του έχει το μεγαλύτερο ύψος απ' όλα τα βουνά της Πελοποννήσου και γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως "Τρούλος του Μοριά".
Η υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.
Άλλες κορυφές είναι το Σιδηρόκαστρο (2.340 μ.), το Σπανακάκι (2.024 μ.), η Νεραϊδοβούνα (2.020 μ.), τα Γούπατα (2.031 μ.), το Κουφοβούνι (1.850 μ.).Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις