Στροφή του κόσμου σε πιο ελαφρά κοσμήματα έφερε η κρίση

Πρώτη Δημοσίευση: 02/09/2013 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/09/2013 19:01
Στα λεγόμενα είδη πολυτελείας συγκαταλέγονται τα κοσμήματα, ειδικά τα χρυσά, με την κίνησή τους να εμφανίζεται μειωμένη λόγω κρίσης, αλλά και ανόδου της τιμής του χρυσού.
Βέβαια, παρά την κρίση, οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι επέτειοι δε σταματούν, όπως και όσοι προτιμούν τα χρυσά κοσμήματα. Όμως, πλέον αρκετοί στρέφονται σε πιο ελαφριά κοσμήματα ή με λιγότερα καράτια, αφού όσο πιο βαριά είναι τόσο ακριβαίνουν.
Το «Θάρρος» μίλησε με κάποιους από τους κοσμηματοπώλες της Καλαμάτας για την κίνηση στον κλάδο τους, αλλά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
 
Παναγιώτης Περρέας
«Ο κόσμος έχει στραφεί στην ποιότητα. Προτιμά κάτι καλό και ας είναι ακριβό. Θα πιεστεί, αλλά θα το πάρει. Σίγουρα οι αγορές έχουν μειωθεί κατά πολύ, δηλαδή μιλάμε για 30 και 40%. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η τιμή του χρυσού, αφού έχει ανέβει και έτσι δεν μπορούμε να ρίξουμε κι εμείς τις τιμές μας.
Όταν η οικονομία ενός κράτους πέφτει, όλα τα ευγενή μέταλλα, όπως και το πετρέλαιο, ανεβαίνουν.
Εμείς, πάντως, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις έξυπνες και εναλλακτικές για να μπορέσει ο κόσμος να ψωνίσει. Έτσι έχουμε κατεβάσει τα καράτια και έχουμε κάνει πιο λεπτά κοσμήματα, που είναι πιο προσιτά στον κόσμο. Επίσης, είναι στη μόδα το πιο λιτό, οπότε πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».
 
Παναγιώτης Φωτάκης
«Τα κοσμήματα ακριβαίνουν μόνο όταν ακριβαίνει ο χρυσός. Πάντως, ο κόσμος έχει αλλάξει τις συνήθειές του λόγω κρίσης, έτσι αγοράζει κοσμήματα σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσια. Επίσης οι ερωτευμένοι προτιμούν το χρυσό, αφού είναι κάτι που μένει και αποτελεί μιαν ανάμνηση».
 
Νίκος Σινάπης
«Υπάρχει μείωση στην πώληση των κοσμημάτων κατά 80%. Πλέον ο κόσμος ούτε καν ρωτά. Αντίθετα, φέρνουν δικά τους παλιά για να τα πουλήσουν.
Αν ψωνίσουν κόσμημα, αυτό θα είναι σε φο, αφού ο χρυσός συνέχεια ανεβαίνει και μαζί η τιμή.
Εμείς προσπαθούμε ως σύλλογος να έχουμε τις καλύτερες τιμές, μήπως μπορέσουμε και πουλήσουμε».
 
Κύριος Χρήστος
«Δεν έχει περιοριστεί η κίνηση, αλλά ο κόσμος πάει σε χαμηλότερο βάρος με πιο λεπτά χρυσά. Ο άλλος θα το πάρει το δωράκι, απλά έχει περιορίσει το ποσό που θα έδινε. Οι δε τιμές του χρυσού είχαν ανέβει, έπεσαν και τώρα είναι ξανά πάνω λόγω της Συρίας.
Πάντως, σχετικά με την κίνηση, ανάλογα με αυτά που επικρατούν, δόξα να έχει ο Θεός λέμε».
 
Λευκοθέα Καπετανάκη
«Η κίνηση έχει πέσει, όπως είναι και λογικό, απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι σταθερά, για παράδειγμα μια βάφτιση ή ένας αρραβώνας. Έτσι ο άλλος θα ψωνίσει το σταυρό, αλλά μπορεί να πάει σε κάτι πιο ελαφρύ ή σε πιο λίγα καράτια ως κατασκευή. Αν κάποιος θέλει κάποιο δωράκι, ίσως καταλήξει σε ασήμι, ενώ παλιότερα θα έπαιρνε χρυσό».
 
Θοδωρής Μιχόπουλος
«Η κίνηση έχει πέσει, αλλά οι τιμές εξαρτώνται από την τιμή του χρυσού παγκοσμίως, που είναι αυτή τη στιγμή ανεβασμένη. Τα λεφτά του κόσμου είναι πιο λίγα και έτσι υπάρχει λιγότερη κατανάλωση, κυρίως σε πιο φθηνά πράγματα».
 
Δημήτρης Κοντόπουλος
«Η τιμή του χρυσού δεν αφήνει το κόσμημα να πέσει στην τιμή, αφού όσο πάει και ανεβαίνει και μιλάμε για την πρώτη ύλη, χωρίς να υπολογίσουμε τα εργατικά.
Ο κόσμος έχει αλλάξει κατά πολύ τις συνήθειές του και πλέον προτιμά πολύ πιο ελαφρά κοσμήματα».

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις