Συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά στο Κατάρ

Πρώτη Δημοσίευση: 29/01/2013 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 29/01/2013 19:40

 

Πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. 
 
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.
 
Ο κ. Εντοργάν έθεσε στον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.
 
Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.
 
O πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κατάρ, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και της προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.

Αύριο, θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και στη συνέχεια με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας- Κατάρ την οποία έχει προετοιμάσει ο ΣΕΒ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων, το ενεργειακό, η ελληνική δημόσια περιουσία και οι τουριστικές επενδύσεις. Αν και η ηγεσία του Κατάρ προτιμά για τους τομείς του ενδιαφέροντός της απευθείας διακρατικές συμφωνίες, η ελληνική πλευρά θα ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τουλάχιστον τη συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω των διεθνών διαγωνισμών.

Ενδιαφέρον πάντως έχουν και οι συμφωνίες που θα κλείσουν ή έστω θα προετοιμάσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα Ντόχα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Στην Ντόχα βρίσκονται και εκπρόσωποι των τεσσάρων Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, ο Κωνσταντίνος Πιλάλης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ο Δημήτρης Παντερμαλής (Μουσείο Ακρόπολης).

Γενικότερα, πάντως, η κυβέρνηση του Κατάρ αναπτύσσει έντονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. 

 

πηγή: ΑΜΠΕ Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις