Συνάντηση Νίκα με Θεοδωρικάκο στην Αθήνα για την απλή αναλογική

Πρώτη Δημοσίευση: 14/07/2019 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/07/2019 09:37
Στην Αθήνα θα μεταβεί ο δήμαρχος Καλαμάτας την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου, και θα μετάσχει, κατόπιν προσκλήσεως, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με αντικείμενο την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.
Ως γνωστόν, δεν είναι λίγες οι δηλώσεις του κ. Νίκα στις οποίες έχει ταχθεί καθαρά κατά της απλής αναλογικής. Μάλιστα, έχει υποστηρίξει ότι ο μόνος λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή είναι για να αποκτήσει η κυβέρνηση εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση (σ.σ. άσχετα αν αυτό δεν επιτεύχθηκε).
Ο ίδιος για πολλοστή φορά δηλώνει κατά της απλής αναλογικής και ένα από τα παραδείγματα που έχει αναφέρει είναι το τι έγινε στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες, προβλέποντας ότι οι Δήμοι θα μείνουν ακυβέρνητοι και θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή.
Όπως σχολίασε επανειλημμένως, οι Δήμοι δε θέλουν την απλή αναλογική, αλλά πόρους και καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Με την απλή αναλογική, έχει αναφέρει, μοιράζεται η τράπουλα για το ποιος θα έχει πολιτικούς εγκάθετους στην αυτοδιοίκηση.
Η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει και τη νέα κυβέρνηση είναι ότι ο εκλογικός νόμος με την απλή αναλογική αποτελεί την πιο σημαντική τροχοπέδη για την επόμενη Δημοτική ή Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα είναι ένα μίγμα ατόμων από τρεις-τέσσερις συνδυασμούς, που μπορεί προεκλογικά να μιλάνε για εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά μετεκλογικά θα πρέπει να συνεννοηθούν και να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα που θα προκύπτουν μαζί. Φαινόμενο που, δυστυχώς, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής.
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις