Συνεχίζουν την εργασία τους στην καθαριότητα οι συμβασιούχοι των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας

Πρώτη Δημοσίευση: 25/04/2018 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2018 18:30
Τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας συζητήθηκαν χθες στο αρμόδιο δικαστήριο της Καλαμάτας.
Και στις τρεις περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής διαταγής που έχει δοθεί για συνέχιση των συμβάσεων εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων, μέχρι την έκδοση των αποφάσεων από τα ασφαλιστικά μέτρα.
Για το επόμενο διάστημα εκκρεμεί η εκδίκαση των αγωγών των εργαζομένων, με τις οποίες ζητούν να αναγνωρισθούν οι διαδοχικές παρατάσεις των συμβάσεών τους ως ενιαίες και να κριθούν αυτές ως αορίστου χρόνου. Του Δήμου Μεσσήνης συζητείται 5 Ιουνίου και του Δήμου Καλαμάτας 18 Σεπτεμβρίου, που είναι η πρώτη δικάσιμος μετά τις θερινές διακοπές των δικαστηρίων.
 
Ασφαλιστικά μέτρα
Από τα τέλη Μαρτίου κατέφυγαν στη δικαιοσύνη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Δήμων της Μεσσηνίας, καθώς στις 31 Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις τους και έτσι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ οι Δήμοι εξέφραζαν την αγωνία ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Κατέθεσαν, λοιπόν, ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκασή τους. Ασφαλιστικά μέτρα έχουν καταθέσει 18 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης, μέσω των δικηγόρων τους Λεωνίδα Πετρακόπουλου και Άγγελου Βλαχονικολού, 25 συμβασιούχοι καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας, μέσω του δικηγόρου τους Λεωνίδα Πετρακόπουλου και 4 συμβασιούχοι του Δήμου Οιχαλίας, μέσω του δικηγόρου του Τάσου Ορφανού.
Όλες οι προσωρινές διαταγές όριζαν να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έγινε χθες.
Για όλες τις υποθέσεις αποφασίσθηκε η παράταση των προσωρινών διαταγών μέχρι την έκδοση των αποφάσεων για τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.
 
Δικηγόροι
Ο δικηγόρος των εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας, Λεωνίδας Πετρακόπουλος, σημείωσε ότι, όπως κατέθεσαν και εκπρόσωποι του Δήμου, οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δε διαφέρουν σε τίποτα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους από τους μονίμους εργαζομένους. «Ευελπιστούμε ότι, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, με την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων θα διατηρηθούν στις εργασίες τους και μετά την απόφαση επί της αγωγής οι διαδοχικές συμβάσεις θα κριθούν ως μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου και θα συνεχίσουν να απασχολούνται ως ΙΔΑΧ αορίστου χρόνου», κατέληξε ο κ. Πετρακόπουλος.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας κατέθεσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος δεδομένων των συνθηκών λόγω του ότι έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ, αλλά δεν έχουν εμφανισθεί κάποιοι από τους επιτυχόντες, ενώ άλλοι δε θα εμφανισθούν καθόλου, τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη σε προσωπικό και μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης του συγκεκριμένου προσωπικού για να λειτουργεί η Υπηρεσία Καθαριότητας
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Σάκης Ηλιόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει άλλη μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από άλλους 15 συμβασιούχους εργαζομένους, η οποία συζητείται στις 8 Μαΐου. Τόνισε δε ότι με τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους
Τέλος, για τους εργαζομένους του Δήμου Μεσσήνης, ο ένας εκ των δικηγόρων, Άγγελος Βλαχονικολός, σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος εξήγησε στο δικαστήριο ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος είναι εγκλωβισμένος από τις μνημονιακές επιταγές και δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις άλλων εργαζομένων, και πως αν δε δινόταν παράταση στις συμβάσεις, ο Δήμος θα αντιμετώπιζε πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η θερινή περίοδος, με υψηλές θερμοκρασίες και τα σκουπίδια να μην μπορούν να μένουν στους δρόμους.
Τέλος, ο κ. Βλαχονικολός σημείωσε πως η πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε πως οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να μιλούν για μονιμοποίηση υπό καθεστώς ΑΣΕΠ, αλλά για συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που δύναται να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις