Συσκευή προειδοποίησης για σεισμούς παρουσίασε ο Άκης Τσελέντης στη ΔΕΘ

Πρώτη Δημοσίευση: 11/09/2019 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/09/2019 17:09
Πιλοτική εφαρμογή στον Κορινθιακό κόλπο
 
Το πρωτοποριακό σύστημα «ARIS», με το οποίο υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την έλευση ενός μεγάλου σεισμού, παρουσίασε ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τσελέντης, ως υπεύθυνος του προγράμματος, σημείωσε πως αν και αρχικά αποσκοπεί στην προστασία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, το σύστημα είναι εύκολα επεκτάσιμο στην προστασία ευρύτερων αστικών ζωνών.
 
Ανιχνεύει τη γένεση του σεισμού
Συνοπτικά το σύστημα ανιχνεύει τη γένεση ενός σεισμού, εκτιμά αστραπιαία το μέγεθος και το επίκεντρό του, υπολογίζει το χρόνο κατά τον οποίο θα φτάσουν σε κάποια περιοχή, με βάση την απόσταση από το επίκεντρο, τα πιο επικίνδυνα από τα σεισμικά κύματα, εκτιμά το αποτέλεσμά τους και ενημερώνει για την επερχόμενη καταστροφή. Με το χρόνο προειδοποίησης να ποικίλλει και να εκτιμάται με βάση τα ελληνικά δεδομένα συνήθως από 8 έως 20 δευτερόλεπτα, αλλά πολύ περισσότερα για μακρινούς σεισμούς, το περιθώριο αντίδρασης είναι σωτήριο για τις ανθρώπινες ζωές, που σε διαφορετική περίπτωση θα κινδύνευαν.
Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα οι πολίτες μπορούν να καλυφθούν, να ενεργοποιηθούν αυτόματα συστήματα προστασίας, να κλείσουν διακόπτες ρεύματος ή φυσικού αερίου, μεγάλες εταιρείες να διακόψουν παροχές εύφλεκτων υλικών, τρένα να σταματήσουν και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
 
Στον Κορινθιακό κόλπο
Το «ARIS», όπως εξήγησε ο γνωστός σεισμολόγος, μπορεί να επεκταθεί και στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής και εξαιτίας της επικείμενης έλευσης του φυσικού αερίου για την προστασία των εγκαταστάσεών του (ήδη εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της MOTOROIL στην Κόρινθο). Εφόσον φυσικά Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Πάτρας συμφωνήσουν για την προώθηση του προγράμματος.
Η πιλοτική ερευνητική δουλειά τρέχει στο πλαίσιο του προγράμματος ARIS και εστιάζει στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, που διακρίνεται για την εξαιρετικά υψηλή σεισμικότητά της. Για την υλοποίησή της αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένοι αισθητήρες, με στόχο την πυκνή κάλυψη της περιοχής. Το λογισμικό βασίζεται σε υπερσύγχρονους αλγορίθμους, οι οποίοι αναπτύχθηκαν εντός του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, που υπογράφει το σύστημα που καλύπτει τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου, κατάλληλα σχεδιασμένου για βιομηχανικές υποδομές, με πιλοτική εφαρμογή στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΜotorOil Hellas στους Αγίους Θεοδώρους.
 
Όχι σε πολίτες
Το πρωτότυπο πιλοτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού, με το όνομα ARIS, ακολουθεί τις βασικές αρχές των συστημάτων που ήδη λειτουργούν σε διάφορες χώρες με επιτυχία. Η βασική αρχή λειτουργίας του είναι απλή: Όταν γίνεται ένας σεισμός, το πρώτο κύμα που φεύγει από την εστία είναι εκείνο των λεγόμενων κυμάτων Ρ, γνωστά ως πρώτα ή διαμήκη, τα οποία τρέχουν με ταχύτητα παρόμοια με εκείνης του ήχου στα στερεά, περί τα 6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Ακολουθούν τα σεισμικά κύματα S, γνωστά ως δεύτερα ή εγκάρσια, τα οποία ταξιδεύουν μεν πιο αργά, με ταχύτητα μικρότερη των 4 χιλιομέτρων την ώρα, ωστόσο είναι τα πλέον καταστρεπτικά. Αυτά ακριβώς επιχειρεί και πετυχαίνει να προλάβει το σύστημα ειδοποιώντας τον πληθυσμό για την έλευσή τους.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Γεωδυναμικού, ήδη υπάρχουν σκέψεις με την Πολιτική Προστασία για τη μετάδοση του σήματος με κινητά, όχι όμως επί του παρόντος προς τους πολίτες, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, δεν υπάρχει ακόμα η ωριμότητα για σωστή αντίδραση του κόσμου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος του πανικού, ο οποίος πρέπει να εξαλειφθεί.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις