Τέλος οι γενναίες αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα

Πρώτη Δημοσίευση: 11/01/2017 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/01/2017 09:50
Τέλος, όπως όλα δείχνουν, βάζουν πλέον τα Ειρηνοδικεία στις γενναίες αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρά που εξέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και σε περιπτώσεις που τα οικονομικά των οφειλετών αποδεικνύονται πολύ στριμωγμένα.
Σε απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ορίζει κανονικές καταβολές σε πάτερα και κόρη με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
 
Χαμηλά εισοδήματα
Ο 74χρονος είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ και λαμβάνει σύνταξη 634,08 ευρώ το μήνα, ενώ η 41χρονη κόρη του δεν εργάζεται και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, λαμβάνει δε σύνταξη αναπηρίας 343,55 ευρώ το μήνα.
Ο πατέρας οφείλει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 28.017,12 ευρώ και γι’ αυτό υπάρχει υποθήκη για την κύρια κατοικία τους, ενώ η κόρη του είναι εγγυήτρια. Επίσης, έχει λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο, ύψους 9.603 ευρώ.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι από το 2012 και οι δύο έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους, καθώς τα εισοδήματά τους είχαν συνεχώς φθίνουσα πορεία και δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.
 
Ρύθμιση οφειλών
Το μοναδικό ακίνητο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτουν είναι μια διώροφη οικία 121 τ.μ., με τον πρώτο όροφο, που είναι και η κύρια κατοικία τους, να είναι 97,5 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 59.861,01 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εκτίμησε ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες πατέρα και κόρης ανέρχεται μηνιαίως σε 400 ευρώ για τον καθένα.
Αποφάσισε, λοιπόν, ότι ο 74χρονος από αυτό το μήνα και για μια πενταετία θα καταβάλλει μηνιαίως 150 ευρώ για να ρυθμίσει τις οφειλές του. Συνολικά με την παρέλευση της 5ετίας θα έχει καταβάλει 9.000 ευρώ. Μετά την 5ετία, για τη διάσωση του σπιτιού, το δικαστήριο όρισε στον 74χρονο να καταβάλλει 133,02 ευρώ μηνιαίως για 6 χρόνια.
Απαλλάσσει δε την 41χρονη από τις καταβολές, ορίζοντας μηδενικές για μια 20ετία. Για οποιοδήποτε υπόλοιπο της οφειλής οι δύο οφειλέτες απαλλάσσονται, τηρώντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις