Τέρμα οι συστάσεις για το κάπνισμα στη Μεσσηνία, ξεκινούν τα πρόστιμα

Πρώτη Δημοσίευση: 30/11/2019 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 30/11/2019 12:16
Τέρμα οι συστάσεις στη Μεσσηνία από τους επόπτες της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς ξεκινά ο καιρός των προστίμων βάσει του νέου αντικαπνιστικού νόμου.
Η περίοδος χάριτος και προσαρμογής που δόθηκε, όπως σημείωσαν και οι επόπτες, ήταν μεγάλη για την περιοχή μας και πλέον οι έλεγχοι ξεκινούν κανονικά. Μάλιστα, οι πρώτοι έλεγχοι με θετικά αποτελέσματα για τον αντικαπνιστικό νόμο πραγματοποιήθηκαν στην Πυλία.

Στην Πύλο
Οι έλεγχοι από τους επόπτες υγείας στη Μεσσηνία αρχίζουν κανονικά με μπλοκάκι και στυλό και, όπου χρειάζεται, θα ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία βέβαια πλέον μπορεί να διενεργεί και μόνη της ελέγχους.
Τους πρώτους ελέγχους πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Πύλο και εκεί, όπως μας είπαν οι επόπτες, με ευχαρίστηση διαπίστωσαν την τήρηση των διατάξεων του νόμου. Απόδειξη ότι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο.
Στους ελέγχους που πραγματοποίησαν, βρήκαν τους καπνιστές να ικανοποιούν το πάθος τους έξω από τους χώρους των καταστημάτων, ενώ ακόμα και σε σχολεία είδαν εκπαιδευτικούς να μεταβαίνουν έξω από την περίφραξη της εκπαιδευτικής μονάδας για να καπνίσουν.
«Ελπίζουμε να μην είναι πρόσκαιρη αυτή η προσαρμογή που διαπιστώσαμε, αλλά μόνιμη», μας επισήμαναν στην κουβέντα που είχαμε.

Ιδιαίτερα τις γιορτές
Φοβούμενοι τα υψηλά πρόστιμα, πάρα πολλοί επαγγελματίες, ακόμα κι αν δε διαθέτουν κατάστημα εστίασης, αλλά εμπορικό, απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν και ποιες υποχρεώσεις έχουν έναντι του νέου νόμου.
Από τη Διεύθυνση Υγείας διευκρινίστηκε ότι η θεώρηση βιβλίων αναφοράς για κάπνισμα γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, η οποία συνήθως είναι ο εκάστοτε Δήμος.
Οι δε έλεγχοι, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών που έρχονται, θα ενταθούν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας.

Απαγορεύσεις
Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες διατάξεις το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κ.λπ.) πλέον δεν επιτρέπεται:
-Σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στον οποίο παρέχεται εργασία
-Στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι
-Σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-Στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών
-Σε νυκτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων
-Σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α/βάθμιας, Β/βάθμιας και Γ/βάθμιας Εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κ.λπ., καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.
Είναι αυτονόητη η απαγόρευση, όπως ίσχυε, σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους υγείας κ.λπ.
Μερικά από τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι:
Για φυσικά πρόσωπα:
-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων
-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας
-200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών
-100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-1.500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3.000 ευρώ για τον οδηγό). 
Για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης): 
Για εμβαδόν έως 100 τ.μ.: 500 ευρώ την πρώτη φορά και διπλασιάζεται με την επανάληψη της παράβασης, μέχρι την 4η παράβαση που έχει 4.000 ευρώ πρόστιμο και προσωρινή σφράγιση/ αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες. Στην 5η έχει πρόστιμο 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Τα πρόστιμα αυξάνονται και ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις