Τέσσερις μέρες χωρίς νερό οι «Κωνσταντίνοι» – Μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 10/08/2018 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/08/2018 09:28
Μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Καλαμάτας έκανε ο Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», επειδή το χωριό τους , οι Κωνσταντίνοι της άνω Μεσσηνίας , έχει μείνει τέσσερις ημέρες χωρίς νερό. Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς  είναι το ακόλουθο :
 
«Κύριε Εισαγγελέα
Για τέταρτη συνεχή ημέρα το Δ.Σ. των Κωνσταντίνων είναι χωρίς νερό. Η αρχική υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι μέχρι το βράδυ της πρώτης μέρας που παρουσιάστηκε το πρόβλημα της βλάβης του δικτύου ύδρευσης (6 Αυγούστου 2018) η βλάβη θα είχε αποκατασταθεί και η στη συνέχεια υπόσχεση του Δημάρχου ότι χθες το πρωί 8 Αυγούστου θα είναι αποκατασταθεί η βλάβη και ότι στη συνέχεια το χωριό θα είχε νερό δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε.
Σήμερα το πρωί διαπιστώνεται ότι το μισό χωριό δεν έχει νερό.
Κύριε Εισαγγελέα
  • Το πρόβλημα της κακής ύδρευσης  του χωριού μας που δημιουργείται από την κακή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης είναι σε όλους γνωστό και χρόνιο.
  • Είναι σε όλους γνωστό ότι στο υπάρχον δίκτυο παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα οποία οφείλονται στα πολλά άλατα που δημιουργούνται, για άγνωστη σε μας αιτία, με αποτέλεσμα να βουλώνει και να σπάζει τακτικά το δίκτυο9, η δε επισκευή του να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την επικινδυνότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου του χωριού μας για διερχόμενους πεζούς και οχήματα.
  • Κοινή είναι η άποψη ότι το νερό του υπάρχοντος δικτύου το οποίο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους του χωριού μας, στην τελική φάση εξόδου του νερού από τις βρύσες, είναι ακατάλληλο προς πόση.
  • Εξ αιτίας του όγκου των αλάτων πλυντήρια, βρύσες καζανάκια τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας (βουλώνουν και καταστρέφονται).
  • Διερωτάται κανείς βλέποντας τον όγκο των αλάτων εξ αιτίας των οποίων συχνά – πυκνά βουλώνει το δίκτυο, τι θα συμβαίνει με τα ανθρώπινα όργανα των κατοίκων του χωριού μας που χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου προς πόση.
  • Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι εδώ και δεκαπέντε (15) τουλάχιστον μέρες μπροστά από την οικία κληρονόμων Φάνη Σακελλαρίδη έχει προφανώς σπάσει το δίκτυο και τα νερά τρέχουν στο δρόμο και ήδη σε κάποια σημεία έχουν σχηματιστεί «πρασινίλες» οποίες δημιουργούν επικινδυνότητα για διερχόμενους κατοίκους και οχήματα.
  • Επίσης σας γνωρίζουμε ότι εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια το δίκτυο του χωριού σε μια απόσταση 250-300 μέτρων περίπου και συγκεκριμένα έξω από την οικία της Σοφίας Αργυροπούλου μέχρι το ρέμα που περνάει μπροστά από την οικία του Χρήστου Κωνσταντόπουλου είναι εξωτερικό με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.
  • Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης – άρδευσης από τη γεώτρηση Πολίτη δεν λειτουργεί λόγω καταστροφής του ηλεκτρικού πίνακα της γεώτρησης. Είναι γνωστό ότι η κατασκευή του παραπάνω έργου χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, πριν δέκα περίπου χρόνια, με σκοπό την ύδρευση του χωριού και την παράλληλα πυροπροστασία του χωριού μας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας. Σας γνωρίζουμε επίσης ότι στο χωριό υπάρχει και… άλλη γεώτρηση – του Κακκάβου η οποία λειτουργεί θεωρητικά και… εναλλακτικά κάποιες φορές με τη γεώτρηση Αγριλόβουνου από την οποία σήμερα γίνεται η βασική παροχή νερού στο δίκτυο του χωριού μας.
  • Προχθές το πρωί (7 Αυγούστου 2018) με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου και κατοίκων του χωριού και με τη συνδρομή δημοτικού συμβούλου και του παλαιού συντηρητή ύδρευσης του Δήμου τέθηκε σε λειτουργία η γεώτρηση Κακκάβου η οποία μέχρι πρότινος είχε λειτουργήσει ως εφεδρική και είχε τροφοδοτήσει το δίκτυο του χωριού καλύπτοντας τις πάγιες καθημερινές ανάγκες ων κατοίκων σε νερό. Αφού η γεώτρηση τέθηκε σε λειτουργία, αφού προηγουμένως είχε «ξεπλυθεί» εσωτερικά το δίκτυο και διαπιστώθηκε από τους παρισταμένους ότι το νερό ήταν καθαρό και όχι λόγω όπως ισχυρίζεται εκ των υστέρων η Δημοτική αρχή, κρίθηκε ότι θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά και μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου ύδρευσης του χωριού, ως νερό που θα χρησίμευε ΜΟΝΟΝ για πλύσιμο, τουαλέτα και πυρασφάλεια. Και ενώ είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι του χωριού ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είχαν στη διάθεσή τους νερό για πλύσιμο και τουαλέτα, η Δημοτική αρχή μέσω του Αρμόδιου Αντιδημάρχου προέβη στο κλείσιμο της λειτουργίας της γεώτρησης κρίνοντας ότι το νερό ήταν ακατάλληλο, ζητώντας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους του χωριού να αναλάβουν ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Μετά από την πράξη του αρμόδιου Αντιδημάρχου τίθεται επιτακτικά το ερώτημα: ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 1,5 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΤΥ9Ο ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΚΑΚΚΑΒΟΥ ΗΤΑΝ… ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ… ΠΛΥΣΙΜΟ, WC KAI ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΗΤΑΝ… ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!!!
Κατόπιν αυτής της απόφασης της Δημοτικής Αρχής να μην τροφοδοτηθεί το δίκτυο με το «ακατάλληλο» γι’ αυτή νερό του Κακκάβου το χωριό στερήθηκε στο 100% της δυνατότητας τροφοδότησης με νερό από τις υπάρχουσες πηγές τροφοδοσίας νερού που είχε σαν αποτέλεσμα τα εντός του δικτύου αποδεδειγμένα υπάρχοντα ασβεστώματα να «φρακάρουν» τις σωληνώσεις του δικτύου σε κομβικά σημεία και με αποτέλεσμα όταν αποκαταστάθηκε η βλάβη (αντικατάσταση του καμένου μοτέρ με καινούριο) να έχει βουλώσει το δίκτυο και σήμερα το μισό χωριό να στερείται νερού.
Κύριε Εισαγγελέα
Επειδή όπως είπαμε το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού να είναι χρόνιο και για το οποίο έχουμε αναφερθεί τόσο στην παρούσα Δημοτική αρχή, όσον και στις προηγούμενες με προφορικές και με έγγραφες ενέργειες και ενημερώσεις μας και που δυστυχώς το μόνο που γίνεται κάθε φορά, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στο δίκτυο είναι να γίνεται μια πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι οριστική όπως επιβάλλει το ίδιο το χρόνιο πρόβλημα.
Αποτέλεσμα αυτής της αντιμετώπισης είναι να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν συχνά – πυκνά οι κάτοικοι του Δημοτικού μας Διαμερίσματος, χωρίς να λύνεται το σοβαρό και χρόνιο αυτό  πρόβλημα
  • Συμπερασματικά έχουμε δύο δικές μας γεωτρήσεις και μια τρίτη αυτή του Αγριλοβούνου από την οποία κυρίως σήμερα υδρευόμαστε και τρεις δεξαμενές αποθήκευσης νερού και το καλοκαίρι ξεμένουμε συχνά από νερό. ΕΛΕΟΣ!!!
Κύριε Εισαγγελέα
Μετά από τα παραπάνω ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση και είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας παράσχουμε τα ανάλογα στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς μας.
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ
 
 
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις