Τίμησαν την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα στους Γαργαλιάνους

Πρώτη Δημοσίευση: 10/07/2018 20:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/07/2018 20:51
Την ηρωική θυσία του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού - που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας - και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907, τίμησαν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους.
Για τα 111 χρόνια από τη θυσία, την Κυριακή το απόγευμα μπροστά από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα, στο πάρκο των Γαργαλιάνων στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένοι η Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, σημαίες σχολείων, χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας - Μίγγας» και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αυτοδιοικητικούς, τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., πρώην ΥφΕΘΑ, Γιάννη Λαμπρόπουλο, αξιωματικούς Σ.Α., εκπροσώπους Συλλόγων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων και Συλλόγων να κυματίζουν!
Στη συνέχεια έγινε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών και των χορευτικών τμημάτων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με καλωσόρισμα του αντιδημάρχου Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Γιάννη Κατσούλα και χαιρετισμούς των δημάρχων Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, και Έδεσσας, Δημήτριου Γιάννου.
Ο κ. Κατσίβελας τόνισε ότι «αυτή η κοινωνία στηρίζει την έννοια της Ελλάδας και μας είναι πάρα πολύ δύσκολο ν’ ακούμε για κάποιους κατοίκους βορείως της Ελλάδος ν’ αποκαλούνται, ας πούμε, ο μακεδονικός στρατός, οι Μακεδόνες, όταν εμείς, η κοινωνία της Τριφυλίας, έχουμε συνειδητοποιήσει ένα πράγμα. Ότι Μακεδονία είναι μία, μόνη και ελληνική!».
Ο κ. Γιάννου, αφού σημείωσε ότι διακατέχεται από ένα αμάγαλμα συναισθημάτων, τόνισε: «Είμαστε Μακεδόνες Έλληνες. Αλήθεια, εσείς οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων πώς αισθάνεστε όταν βεβηλώνουμε τη μνήμη ενός ήρωα ο οποίος ήρθε στη Μακεδονία για να την απελευθερώσει; Και τώρα τη Μακεδονία, μας λέει ο κ. Ζάεφ κι ο πρωθυπουργός μας τον κοιτάει, ότι “εμείς οι Μακεδόνες κι εσείς οι Έλληνες”. Εμείς τι είμαστε δηλαδή; Δεν είμαστε Μακεδόνες; Κοιτάξτε όμως. Όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτά που θα κάνουμε, σ’ αυτά που έρχονται. Γιατί την πατρίδα δεν την έχουμε παραδώσει ποτέ. Η Ελλάδα είχε φτωχεύσει δύο, τρεις, τέσσερις φορές στο παρελθόν. Ποτέ, όμως, δεν έδωσε ένα κομμάτι γης για μια σύνταξη. Ποτέ!». Επίσης, αναρωτήθηκε «πώς αισθάνονται αυτοί οι Μακεδόνες βουλευτές που είπαν το “ναι”…».
Ακολούθησε ομιλία με τίτλο θέματος «7 Ιουνίου 1907 – 17 Ιουνίου 2018: Από την ηρωική θυσία στην εθνική μειοδοσία…» του συγγραφέα – αναλυτή και αντιπροέδρου Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Δημήτριου Ε. Ευαγγελίδη, που θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού & Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας - Μίγγας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος, Περικλής Μαντάς, το στέλεχος της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης και ο υποστράτηγος ε.α. και πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ., Χρύσανθος Αθανασόπουλος.
 
Του Ηλία ΓιαννόπουλουΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις