Τατούλης – Χαν, έξι σημεία συμφωνίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 15/02/2013 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/02/2013 23:41

 

Έξι σημεία- κλειδιά συμπεριέλαβε στην ατζέντα του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn σύμφωνα και με τις προτεραιότητες που έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που απηύθυνε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

Με τη φράση “είμαι ευγνώμων για αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες” ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη σύσταση του Περιφερειακού Ταμείου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του οποίου το σχεδιασμό υλοποίησης παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης. Ο κ. Χαν χαρακτήρισε το υπό υλοποίηση Περιφερειακό Ταμείο ως “καινοτόμο και καλοδεχούμενο”, αφού εξασφαλίζει την παροχή εγγυήσεων στις υπάρχουσες αλλά και νέες επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το προσδόκιμο ρευστότητας στην αγορά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

“Χαιρετίζω απερίφραστα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σας διαβεβαιώνω ότι θα υποστηρίξω την προσπάθεια υλοποίησής του” δήλωσε ο κ. Χαν, ενώ τόνισε ότι η έρευνα, η καινοτομία και η έξυπνη εξειδίκευση βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα της πολιτικής της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ως κρίσιμη ειδοποιό διαφορά έθεσε, ωστόσο, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη σύνδεσή τους με την αγορά. Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε ο Επίτροπος, υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ η επένδυση και ιδιωτικών κεφαλαίων θα ήταν ευπρόσδεκτη, εφόσον θα λειτουργούσε θετικά για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Την εμπιστοσύνη του εξέφρασε επίσης στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη ο Ευρωπαίος Επίτροπος και για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιδιαστέλλοντας τον μη γόνιμο σχεδιασμό του παρελθόντος με τις δράσεις που έχουν πλέον αναληφθεί. Ο κ. Χαν χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. “ Έχω εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα έχουν κλείσει και οι υπόλοιποι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο”, τόνισε ο κ. Χαν, ενώ άνοιξε το δρόμο για την επέκταση της δρομολογημένης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου λύσης διαχείρισης και στα επικίνδυνα απόβλητα επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στα διαρθρωτικά ταμεία και αυτή την περίοδο και την επόμενη, όπως επίσης και για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Για το θέμα της Ολυμπίας Οδού και την ολοκλήρωση στο σύνολό της, ο Επίτροπος κ. Χαν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το τελικό κείμενο που θα προκύψει το Μάρτιο ή Απρίλιο του 2013 μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, όπως τον έχει διαβεβαιώσει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο ειδικός διαπραγματευτής, θα προβλέπει την υλοποίηση της πλειοψηφίας των προγραμματισμένων αυτοκινητοδρόμων μέχρι το 2015. Σε παρατήρηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ότι το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης του Καϊάφα, ώστε να λειτουργήσει ως διευρωπαϊκό δίκτυο που θα ενώσει την Πάτρα με την Καλαμάτα, ο κ. Χαν επεσήμανε ότι πράγματι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, από τη στιγμή που στοχεύει στην χωρική και εδαφική συνοχή.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και στην επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, τονίζοντας ότι η διαδικασία των ΣΔΙΤ τον βρίσκει σύμφωνο, στο πλαίσιο πάντοτε της εθνικής στρατηγικής.

Τέλος, ο κ. Χαν, μετά την σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη δικαστική εμπλοκή που συναντούν πλειστάκις τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει προκειμένου να εξετασθεί σχετική ρύθμιση που να καλύπτει το κενό, ώστε να επιταχυνθεί η περάτωση των έργων. 



Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις