Τα αμνοερίφια της Μεσσηνίας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες για το Πάσχα

Πρώτη Δημοσίευση: 25/04/2013 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2013 08:34

 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος εισαγωγής αμνοεριφίων στη Μεσσηνία για το φετινό Πάσχα. Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος των κρεοπωλών Δημήτρης Γαλανάκης, η παραγωγή στη Μεσσηνία φέτος είναι τόσο μεγάλη που υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς.
Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει και  θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα και αγορές.
 
Σύσκεψη
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε πως πρέπει να εξασφαλισθεί η σωστή λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με κανόνες, και να αποτραπούν φαινόμενα εξαπάτησης καταναλωτών. Τόνισε δε, ότι οι ελάχιστοι που δε θα σεβαστούν τους κανόνες της αγοράς θα υποστούν κυρώσεις, διευκρινίζοντας ότι η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τρόπος παραδειγματισμού.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Γαλανάκης σημείωσε ότι η παραγωγή στη Μεσσηνία φέτος είναι μεγάλη, ενώ για παράνομα σφαξίματα σε μη εγκεκριμένους χώρους, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ειδικοί έλεγχοι.

Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και πως σε όλους τους χώρους υπάρχουν κακοί επαγγελματίες, τους οποίους και δεν έχουν κανέναν λόγο να προστατεύουν.
 
Έλεγχοι
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, κ.κ. Κυριακόπουλος και Παρασκευόπουλος και της Κτηνιατρικής κ. Παπαδόπουλος, έδωσαν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να επισημανθούν προς τους καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκαν και στη λειτουργία του μεικτού κλιμακίου ελέγχου.

Ο υπεύθυνος συντονιστής του κλιμακίου, διευθυντής Εμπορίου Κώστας Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλοί έλεγχοι σε καταστήματα και λαϊκές αγορές, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, τόνισε πως το προηγούμενο έτος έδειξε ότι οι έλεγχοι φέρνουν αποτελέσματα.

Ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, Μπάμπης Αλεβίζος, τόνισε ότι η Αστυνομία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Ζήτησε δε, όταν οι υπηρεσίες χρειάζονται προγραμματισμένα τη συνδρομή της Αστυνομίας, να ενημερώνονται μια ημέρα νωρίτερα, ώστε να γίνεται προγραμματισμός.
Τέλος, η υπεύθυνη από τη Διεύθυνση Υγείας, Βάσω Αντωνοπούλου, είπε ότι καθόλη τη διάρκεια του έτους γίνονται έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, προσθέτοντας πως με τη νέα διάταξη μπορούν να γίνουν και έλεγχοι για ιχνηλασιμότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Αλευράς επισήμανε πως, επειδή κατά την πασχαλινή περίοδο, όπως συνηθίζεται, το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην προμήθεια αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, οι έλεγχοι του «μεικτού κλιμακίου ελέγχου τροφίμων» θα είναι εντατικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων, αλλά και σε λαϊκές αγορές, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης (διάθεση εισαγομένων ως εγχώριων), εφαρμόζοντας, αν χρειασθεί, τις σχετικές διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα.
 
Της Βίκυς ΒετουλάκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις