Τα Μπουλούκια και οι καπεταναίοι στο «Σαϊτοπόλεμο» του 2019

Πρώτη Δημοσίευση: 24/04/2019 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/04/2019 16:20
Την  Κυριακή του Πάσχα, αργά το απόγευμα, διεξάγεται ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στο χώρο του πάρκινγκ στάθμευσης, απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την πλατεία Όθωνος.
Στο φετινό θα πάρουν μέρος 10 ομάδες Σαϊτομάχων: «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου,  «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου,  «Παραδοσιακή Φυτειά» του Παύλου Κρεμμύδα , «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και του Δημήτρη Νίκα, «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου και «Καλαμάτα 1821» του Θανάση Κολόζη.
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Σαϊτομάχων Δήμου Καλαμάτας καλεί όλους τους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής την Κυριακή του Πάσχα «να έλθουν και να συμμετέχουν στη μέθεξη από το σπουδαίο έθιμο της πόλης μας, το σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας. Ένα έθιμο που στοιχειοθετήθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την Απελευθέρωση και δομήθηκε στη σημερινή του μορφή τα ύστερα μεταπελευθερωτικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο τιμώνται, κυρίως, οι ένδοξοι απελευθερωτικοί πόλεμοι, αλλά και έτσι συνεχίστηκε η “πολεμική” εκπαίδευση, καλλιεργήθηκε το πολεμικό μένος και η συνεχής εγρήγορση των ανδρών για τις ανάγκες της Πατρίδος.  
Οι συνεχιστές του εθίμου, οι σημερινοί σαϊτομάχοι, κρατούν με πολλές προσωπικές θυσίες και στερήσεις αλώβητο το τοπικό έθιμο, άσβεστη την εθνική μνήμη, συνεπικουρούμενοι μερικώς από το Δήμο Καλαμάτας, και ελπίζουν στη συνέχισή του, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των εμπλεκομένων, μα κυρίως των θεατών».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις