Τα οικονομικά «πνίγουν» το μέλλον της Ένωσης Μεσσηνίας

Πρώτη Δημοσίευση: 07/02/2018 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/02/2018 17:36
Τα οικονομικά… βαρίδια που κουβαλά από το 2013 η νέα διοίκηση της Ένωσης Μεσσηνίας, όχι μόνο δεν την αφήνουν να «ορθοποδήσει», αλλά μπορεί και να αποτελέσουν θηλιά για το μέλλον της.
Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση του Κώστα Κατσούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει κάνει γνωστά, παρέλαβε χρέος 800.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι σχεδόν δύο χρόνια, ένα (1) εκατομμύριο ευρώ οφειλές προς την εφορία και 600.000 ευρώ προς το ΙΚΑ.
Για να υπάρξει ισορροπία μπήκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά παράλληλα έπρεπε να πληρώνει και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτός ο οικονομικός "βραχνάς" δεν της έδινε το απαραίτητο οξυγόνο ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να προχωρήσει. Φέτος, η καθυστέρηση στην καταβολή διαφόρων πληρωμών άδειασε και πάλι το ταμείο της, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή μισθών προς τους εργαζομένους.
Η στάση πληρωμών της Ένωσης Μεσσηνίας προς τους εργαζομένους έρχεται να αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το μείζον θέμα της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης του μεγαλύτερου αγροτικού συνεταιρισμού του νομού. Εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι αν αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί ή εάν η Ένωση Μεσσηνίας παραμένει δέσμιά τους. Αν τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο στην πληρωμή των εργαζομένων ή αν επεκτείνονται και αγγίζουν κι άλλους τομείς της δραστηριότητας του συνεταιρισμού.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο στα γραφεία της Ένωσης Μεσσηνίας. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το πόρισμα της Επιθεώρησης και αν θα εντοπιστούν ή καταλογιστούν ευθύνες.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Κατσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραχωρήσει τις επόμενες μέρες συνέντευξη Τύπου. Εκεί αναμένεται να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης, αφού οι εργαζόμενοι στην Ένωση Μεσσηνίας, όχι μόνο είναι απλήρωτοι, αλλά δε γνωρίζουν αν και πότε θα πληρωθούν, καθώς «η διοίκηση του συνεταιρισμού-όπως σημειώνουν- δεν έχει τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος».
Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας είναι η δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση αγροτών του Νομού Μεσσηνίας. Ιδρύθηκε το 1987 από τη συνένωση των επτά υπαρχουσών ενώσεων συνεταιρισμών του νομού. Στόχος της είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των συνεταιρισμένων της και η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που παράγονται στη Μεσσηνία.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων αυτών, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών και η κορινθιακή σταφίδα.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις