Τα Παιδικά Χωριά SOS γιορτάζουν 10 χρόνια προσφοράς με σειρά εκδηλώσεων από 2-11 Νοεμβρίου

Πρώτη Δημοσίευση: 27/10/2018 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/10/2018 17:58
Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν φέτος οι δομές των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα και οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν να το γιορτάσουν με μια εβδομάδα εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα προβληθούν οι ανάγκες και το πολύτιμο έργο που γίνεται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία δημιουργικής συμμετοχής, ψυχαγωγίας και άθλησης σε μικρούς και μεγάλους.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο «μητρικό» Κέντρο Στήριξης, στην οδό Καπετάν Κρόμπα, η εκπροσώπηση φορέων έδωσε μια συμβολική εικόνα για το αγκάλιασμα της τοπικής κοινωνίας προς τα Παιδικά Χωριά SOS. 
«Η πορεία στην Καλαμάτα ξεκίνησε από μικρές πρωτοβουλίες της ομάδας στήριξης και κατέληξε σε μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση», ανέφερε στο ξεκίνημα η Αλέκα Κανελλοπούλου, πρώην επιμελήτρια Ανηλίκων και μέλος της ομάδας στήριξης, τονίζοντας την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, χορηγών και φίλων, ώστε να φτάσουμε δέκα χρόνια μετά στη λειτουργία των δύο κέντρων που προσφέρουν ολοκληρωμένες δομές με προγράμματα φροντίδας των παιδιών και των ευπαθών οικογενειών.
Η κα Κανελλοπούλου ευχήθηκε να είμαστε όλοι παρόντες σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια των Παιδικών Χωριών SOS για τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, προσκαλώντας τον κόσμο να λάβει μέρος στην εορταστική εβδομάδα και, κυρίως, να παρευρεθεί στην κεντρική εκδήλωση την Κυριακή 4 Νοεμβρίου (6.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο.
Ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας- υπεύθυνος των προγραμμάτων της Καλαμάτας, χαρακτήρισε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στρατηγικό σημείο των δράσεων των Παιδικών Χωριών SOS που έχουν πρωταρχικό στόχο την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, καθώς ο εγκλεισμός σε ιδρύματα είναι σε βάρος του φυσιολογικού μεγαλώματος και προκειμένου να αποτραπεί, στηρίζονται οι οικογένειες που είναι σε ανάγκη.
Ο κ. Σιφνιός ευχαρίστησε τις ομάδες στήριξης, τους επαγγελματίες και τους εθελοντές για τον καθημερινό αγώνα που κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση και επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στη διάδοση του ίδιου μηνύματος.
Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας διοργάνωσε κολυμβητικούς αγώνες την περασμένη Κυριακή για τα Παιδικά Χωριά SOS και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κακαλίκας, τόνισε την ανάγκη ο καθένας μας να προσφέρει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσουμε τα παιδιά που αποτελούν το αύριο της χώρας μας.
Ο Κώστας Στυλιανόπουλος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεΐκων «Η Πρωτοπορία», που είναι ευαισθητοποιημένος στην κοινωνική αλληλεγγύη, προσκάλεσε τον κόσμο ειδικά στην ξεκαρδιστική παράσταση Καραγκιόζη που θα δοθεί την Κυριακή 11/11 στο Πνευματικό Κέντρο (6.00 μ.μ.) και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι παιδικοεφηβικές ομάδες του συλλόγου.
Ο Θύμιος Αλεξόπουλος προσκάλεσε, εκ μέρους του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, μικρούς και μεγάλους να τρέξουν στα 3 χλμ. από την Κεντρική Πλατεία την Κυριακή 4/11 (11 π.μ.), τονίζοντας ότι το τρέξιμο είναι χαρά ζωής, το πρώτο παιχνίδι του ανθρώπου και συμβάλλει στην καλή υγεία.
Η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, υπογράμμισε τους δεσμούς με τα Παιδικά Χωριά SOS από το 2016 και κάλεσε αγόρια και κορίτσια από 7-12 ετών το Σάββατο στις 11.00 π.μ. στο παιδικό τμήμα του 4ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου να λάβουν μέρος στο εργαστήρι με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών (με αφήγηση, κατασκευές και άλλες δραστηριότητες που θα υλοποιήσει η εθελόντρια Γιώτα Μπούζα), αλλά και τους ενήλικες να δείξουν την έμπρακτη στήριξή τους.
Ο Βασίλης Παπαευσταθίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας ανέφερε ότι οι προβολές ταινιών του Νοεμβρίου (στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου) έχουν ως θεματική ενότητα τα παιδιά, ενώ την Πέμπτη 8/11 (9.30 μ.μ.) τα έσοδα από την προβολή του έργου «Τα παιδιά της χορωδίας» θα διατεθούν για τα Παιδικά Χωριά SOS.
Για τον ίδιο σκοπό αποφάσισε να προσφέρει τα έσοδα του πρώτου εντός έδρας αγώνα της χρονιάς για το πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ γυναικών, ο Απόλλωνας Καλαμάτας.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
 
Παρασκευή 2/11, 17:00
Εργαστήρι μουσικού παραμυθιού για παιδιά 4-6 ετών με τη μουσικό Κατερίνα Τσίτσα, στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS
 
Σάββατο 3/11, 11:00
Αφήγηση παραμυθιού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (4ος όροφος)
 
Σάββατο 3/11,18:00
Αγώνας Βόλεϊ Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών Α.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Ο.Φ.Α. ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, στο Κλειστό Στάδιο Καλαμάτας
 
Κυριακή 4/11, 11:00
Διοργάνωση Φιλικού Αγώνα Δρόμου από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας (Σ.Δ.Υ.Μ.) -εκκίνηση στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας
 
Κυριακή 4/11, 18:30
Κεντρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με δράσεις και παρουσιάσεις από τους επαγγελματίες των Παιδικών Χωριών SOS την τοπική Ομάδα Στήριξης και άλλους εθελοντές
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 

 
Το αναλυτικό πρόγραμμα
6.30 μ.μ. Καλωσόρισμα από την Ρούλα Χριστάκη, συντονίστρια της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας.
6.35 μ.μ.: Χαιρετισμοί
6.45 μ.μ.: «Πες το σαν παραμύθι...», αφήγηση Χριστίνα Δήμιζα. Συμμετέχουν παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων.
7 μ.μ.: «Και όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…» από τις Δήμητρα Ψαρούλη-Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, μέλη της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας
7.20 μ.μ.: «Τα μικρά παιδιά», τραγούδι με τη Γαλήνη Βουγιουκλή και τον Τάσο Τρίτα στην κιθάρα
7.30 μ.μ.: Παρουσίαση των προγραμμάτων των Κέντρων των Παιδικών Χωριών SOS, από τις κοινωνικούς λειτουργούς, Γιώτα Μηλίτση και Γιώτα Κοπίτα
7.45 μ.μ.: Ποίημα «Για το παιδί», απόσπασμα από το Αναφυλλητό του Γιάννη Ρίτσου, απαγγελία Βασίλη και Γιάννης Φράγκος (μαθητές του Δημοτικού Λεΐκων)
7.5 5 μ.μ.: Η έννοια του εθελοντισμού, από την Εύη Ντινοπούλου και τον Μανώλη Μουτζούρη
8.10 μ.μ.: «Ένα βήμα μπροστά», θεατρικό δρώμενο για τα δικαιώματα του παιδιού από τους μαθητές της Γ’ Τάξης του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας
8.30 μ.μ.: Παιδικά Χωριά SOS και υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των παιδιών» από τον Στέργιο Σιφνιό, Διευθυντή Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των Παιδικών Χωριών SOS
8.45 μ.μ.: Βραβεύσεις: Βίκυ Γ. Καρέλια-Καπνοβιομηχανία Καρέλια και Ξενοφών Κάππας –Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπουλου
 
Πέμπτη 8/11, 21.30
Προβολή του έργου «Τα παιδιά της χορωδίας» από την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» -Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
 
Κυριακή 11/11, 18.00
Θέατρο σκιών «Ο γάμος του Καραγκιόζη» με τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Χορεύουν και τραγουδούν οι παιδικές και εφηβικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεΐκων «Η Πρωτοπορία». Διασκευή: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος. Επιμέλεια: Ρούλα Πουλάκου.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις