Τελειώνει η… υπομονή για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Πρώτη Δημοσίευση: 20/09/2019 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2019 17:05
Ψάχνουν λύσεις στο Υπουργείο για Μεθώνη και Ασπρόχωμα
 
Με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν από την ερχόμενη χρονιά θα προσπαθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να απαλείψει κάθε εμπόδιο που φρενάρει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και δημιουργεί προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δικαστικής διόρθωσης των εγγραφών ιδιοκτητών ακινήτων σε 35 περιοχές της χώρας, όπου 15.000 – τουλάχιστον – ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την περιουσία τους.
Πρόκειται, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα "ΝΕΑ",  για 35 περιοχές οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (το Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα, είναι 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, οι εν λόγω περιοχές είναι της Μεθώνης, όπου η προθεσμία ολοκληρώθηκε στις 8/12/2017, και το Ασπρόχωμα, όπου η προθεσμία έληξε στις 10/12/2017.
Το θέμα ανέδειξαν «ΤΑ ΝΕΑ» της 16ης Αυγούστου και είναι ένα από τα αιτήματα που έθεσε η ΠΟΜΙΔΑ στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 4 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο σχεδιασμός κινείται στο πλαίσιο να δοθεί λύση σε όσους ιδιοκτήτες έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και για διάφορους λόγους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους ή υπάρχουν λάθη στις εγγραφές τους, ενώ θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποκλειστούν όσοι δεν έχουν τίτλους και μέσα στην αναμπουμπούλα που έχει δημιουργηθεί, θα προσπαθήσουν να επικαλεστούν δήθεν χρησικτησία.
 
Όχι νέες παρατάσεις
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζονται στο να μη δοθούν νέες παρατάσεις πέρα από έναν έως δύο μήνες. Οι περιοχές έχουν ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή των δηλώσεων λήγουν – τυπικά – στα τέλη Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Ήδη «έκλεισαν» τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα δοθεί νέα παράταση επειδή η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 70% (έχουν δοθεί επιπλέον τέσσερις μήνες παράταση με υπουργικές αποφάσεις).
Σε άλλες περιοχές, όμως, η συμμετοχή είναι ελάχιστη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί συνολικά 4.121.706 δικαιώματα (ποσοστό 29,78%). Το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό για την έως τώρα πορεία της συλλογής δηλώσεων.
 
Υποχρεωτική δήλωση
Σημειώνεται ότι η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δε δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι και τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης, ούτε υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την οκταετή λειτουργία του Κτηματολογίου (αφορά τα νέα προγράμματα) μέχρι και την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, τα χάνουν οριστικά.
Έως τώρα πάνω από 170.000 ακίνητα – σε περιοχές που έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές – δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής προέλευσής τους στο Δημόσιο. Είναι τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και πλέον όσοι από τους ιδιοκτήτες μετανιώσουν που δεν τα δήλωσαν, μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση…
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις