Τη γλίτωσε η «μαϊμού»-αρχιτεκτόνισσα στην Καλαμάτα λόγω παραγραφής των αδικημάτων

Πρώτη Δημοσίευση: 12/06/2015 18:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2015 18:34
Διότι παρήλθε ο χρόνος και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο

Της Βίκυς Βετουλάκη

«Η ηθική και επαγγελματική απαξία είναι τεράστια, αλλά το αδίκημα ότι δήλωσε κάτι που δεν ήταν, αρχειοθετήθηκε λόγω παρέλευσης του χρόνου από την τέλεση, ενώ δεν τεκμηριώνεται το αδίκημα της πλαστογραφίας», τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας, Μαίρη Κωλέττη, για την αρχιτεκτόνισσα – μαϊμού που έκανε χθες όλους τους συλλόγους μηχανικών, εργοληπτών και αρχιτεκτόνων να συρρεύσουν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται το 2009, όταν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων έφθασε φάκελος για την ανέγερση ξενοδοχείου στο Πεταλίδι με κάποια σχέδια να έχουν σφραγίδα με το όνομα της κατηγορούμενης και την αναφορά ότι είναι αρχιτέκτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Καθώς η τότε προϊσταμένη της Εφορείας Ξένια Αραπογιάννη είναι απόφοιτη του Καποδιστριακού, γνώριζε καλά ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δε διαθέτει Σχολή Αρχιτεκτονικής και η μαϊμού ιδιότητα αποκαλύφθηκε.
Χθες τη δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο παρακολούθησαν η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας του ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Παναγιώτα Μπαξιβανάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών Πάρης Καμαρινάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μεσσηνίας Κώστας Μπούρας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Μεσσηνίας Γιώργος Γεωργουλόπουλος και τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Ειρήνη Μουντανέα και Κική Μωρακέα.


Είχαν εκδοθεί άδειες
Η κα Μπαξιβανάκη, ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κατέθεσε ότι μετά την ειδοποίησή τους από την κα Αραπογιάννη διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν ήταν εγγεγραμμένη ως αρχιτέκτονας στα μητρώα τους. Μάλιστα, ο αριθμός μητρώου στη σφραγίδα της παρέπεμπε σε άλλο πρόσωπο. Φυσικά είπε ότι το ξενοδοχείο στο Πεταλίδι δεν έγινε και πως η ενέργειά της προσβάλλει την ιδιότητα των αρχιτεκτόνων.
Νεαρός αρχιτέκτονας που έκανε την πρακτική του στο γραφείο της κατηγορουμένης κατέθεσε ότι έμεινε εκεί περίπου 1,5 χρόνο και η ίδια του συστήθηκε ως αρχιτέκτων. Μάλιστα, είπε ότι αυτή έκανε τα προσχέδια και ο ίδιος τα τελείωνε. Κατέθεσε, επίσης, ότι είχε και πτυχίο στον τοίχο της, ενώ τόνισε ότι στο γραφείο της είχαν ολοκληρωθεί πολλές άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καλαμάτα, τα οποία λειτουργούν ακόμα.
Ο άνθρωπος που της ανέθεσε τη μελέτη για την κατασκευή ξενοδοχείου στο Πεταλίδι κατέθεσε ότι απευθύνθηκε σε αυτή από την ταμπέλα που είχε στο γραφείο της στην οδό Φαρών. Μετά την αποκάλυψη ότι δεν είναι αρχιτέκτονας, όπως είπε, εξαφανίσθηκε, αλλά ο ίδιος δεν ασχολήθηκε, καθώς δεν της είχε δώσει χρήματα.


Απαλλαγή
Το πώς έγιναν τα γεγονότα παρουσίασε και η τότε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αραπογιάννη, η οποία είπε πως, όταν είδε τη σφραγίδα στην αρχιτεκτονική μελέτη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κατηγορουμένη, η οποία της έλεγε αοριστίες, και στη συνέχεια ενημέρωσε το Σύλλογο Μηχανικών. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε ότι η γενική εικόνα της μελέτης ήταν κακή και δεν ήταν επιστημονικά άρτια.
Η κόρη της κατηγορουμένης, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης, είπε ότι βρισκόταν και εκείνη στο γραφείο εκείνη την περίοδο, ενώ η μητέρα της (η οποία δεν παρευρέθη στη χθεσινή δίκη) ασχολούνταν με διακόσμηση και δε δήλωσε ποτέ αρχιτέκτονας. Όπως είπε, συνεργαζόταν με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες και αναλάμβανε εργολαβικά ένα έργο, το οποίο τους ανέθετε.
Η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της, τόνισε πως αποδείχτηκε σε κάθε περίπτωση ότι η κατηγορούμενη δήλωνε κάτι που δεν ήταν, όμως το αδίκημα λόγω παρέλευσης του χρόνου έχει αρχειοθετηθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι η ηθική και επαγγελματική απαξία της πράξης της είναι τεράστια.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της πλαστογραφίας, η κα Κωλλέτη είπε ότι δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο και ζήτησε την απαλλαγή της, πρόταση που έκανε δεκτή και η πρόεδρος της Έδρας, Βασιλική Μητσοπούλου. Μάλιστα, η πρόεδρος είπε ότι το Δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κατηγορούμενη παρίσταται ψευδών ως αρχιτέκτονας, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο.Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις