Τιμή προς τους πεσόντες και όσους αγωνίσθηκαν στη Μάχη της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 15/05/2019 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2019 09:14
Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων πραγματοποιήθηκε χθες τελετή για την 78η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, παρουσία δεκάδων Βρετανών, απογόνων των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη στις 28/29 Απριλίου 1941, καθώς και του πρέσβη της Σερβίας Dusan Spasojevic, του ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, πλοιάρχου Tim Ferns και του επιτίμου γενικού προξένου της Νέας Ζηλανδίας Κωνσταντίνου Κοτσιλίνη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν οι Συμμαχικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Έλληνες (από την Ελλάδα και την Κύπρο), Σέρβους και Εβραίους, κατά των γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν ορμητικά. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.
 
Οι θυσίες δεν πρέπει να ξεχαστούν
Στην τελετή, που διενεργήθηκε στο μνημείο, την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Janet Parkin, γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η οποία ανέφερε τα εξής: «Σας φέρνω χαιρετισμούς από την Aδελφότητα της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, της οποίας είναι η γραμματέας. Ο πρόεδρός μας, Φρανκ Γκιλ, ηλικίας 99 ετών, μου ζήτησε να σας μεταφέρω όλες τις πολύ θερμές του ευχές. Θα ήθελε να βρίσκεται εδώ, αλλά φοβάμαι ότι το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν τώρα. Παρόλα αυτά, θα μας σκέφτεται σήμερα.
Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι ακόμη μία φορά στην Καλαμάτα, σε αυτό το μνημείο, προκειμένου να τιμήσουμε όλοι μαζί την επέτειο της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, 78 χρόνια αργότερα.
Αυτή τη χρονιά η αποστολή μας αποτελείται από 16 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν έρθει και στο παρελθόν. Η Καλαμάτα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος και σημαίνει πολλά για μας. Ο πατέρας μου Έντουιν Χόρλινγκτον, ο οποίος ίδρυσε την Αδελφότητα, θεωρούσε την Καλαμάτα δεύτερο σπίτι του. Πάντοτε αισθανόταν πολύ άνετα και σαν να ήταν στο σπίτι του. Και εμείς έτσι νιώθουμε.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η χρονιά είναι λίγο διαφορετική και μάλλον πιο λυπητερή, διότι ο αγαπητός μας φίλος και ο άνθρωπός μας στην Καλαμάτα, ο Νίκος Ζερβής, δε βρίσκεται μαζί μας σήμερα. Δυστυχώς, πέθανε το Μάρτιο. Είναι η πρώτη φορά που στα 25 χρόνια κατά τα οποία διοργανώνεται αυτή η ετήσια τελετή μνήμης, ο Νίκος δε θα είναι παρών. Ο Νίκος ήταν σπουδαίος φίλος και υποστηρικτής της Αδελφότητας και θα μας λείψει πολύ. Προσωπικά, ιδιαίτερα θα μου λείψει ο Νίκος.
Βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε την Ελληνική Εκστρατεία του 1941 και όλους αυτούς οι οποίοι πολέμησαν, πέθαναν και επέζησαν. Δε θα ζητήσω συγγνώμη, επειδή θα επισημάνω άλλη μία φορά, όπως κάνω κάθε χρόνο, ότι οι θυσίες τις οποίες έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας δεν πρέπει και είναι αναγκαίο να μην ξεχαστούν.
Αυτό επιθυμούσε ο πατέρας μου και οι συνάδελφοί του: αυτή η Εκστρατεία να μην ξεχαστεί. Η ετήσια τελετή εξασφαλίζει ότι η μνήμη θα κρατηθεί ζωντανή. Ευχαριστώ το δήμαρχο Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεχή υποστήριξή τους και για την οργάνωση αυτής της σημαντικής ετήσιας πράξης μνήμης».
Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παύλος Μπουζιάνης.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις