Τουρισμός και η νοοτροπία της αρπαχτής

Πρώτη Δημοσίευση: 05/09/2018 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2018 16:03
Την ίδια ώρα που ο τουρισμός αποδεικνύεται για άλλη μια χρονιά «χρυσός» για την ελληνική οικονομία, επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης και της διαμονής εκτινάσσουν τις τιμές των προϊόντων τους στα ύψη στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν περισσότερα κέρδη, αδιαφορώντας αν οι ενέργειές τους θα δημιουργήσουν αρνητική εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από την τουριστική κίνηση του α΄ εξαμήνου του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Σελίδα".
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι χαρακτηριστικό του θετικού momentum για την τουριστική κίνηση είναι το γεγονός ότι 1,5 εκατ. περισσότεροι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ, για πρώτη φορά στα χρονικά, συνολικά επισκέφθηκαν τη χώρα 9,45 εκατ. τουρίστες έως και το τέλος Ιουνίου, καταγράφοντας άνοδο 19,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (α΄ εξάμηνο 2017 – 7,9 εκατ. επισκέπτες).
Παράλληλα με το καλό κλίμα που επικρατεί, φορείς αλλά και οι ίδιοι οι επισκέπτες καταγγέλλουν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καλούνται να χρυσοπληρώσουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση, την ώρα που οι τιμές καταλυμάτων σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, όπως η Ισπανία, είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, διψήφια είναι η αύξηση - συγκεκριμένα της τάξης του 13,2% - που κατέγραψαν οι τιμές ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας, 9% στης Θεσσαλονίκης και 19,2% στα resorts κατά το α΄ εξάμηνο του 2018, την ίδια στιγμή που για την αντίστοιχη περίοδο τα ξενοδοχεία της Νότιας Ευρώπης εμφάνισαν άνοδο τιμών μόλις 3,5%.
Η εικόνα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Κρήτης το Μάιο είναι ενδεικτική της κατάστασης. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (από τα 265 ευρώ στα 610 ευρώ) φαίνεται για την ώρα να μη «βγαίνει» στους ξενοδόχους, οι οποίοι τελικά αναγκάζονται να προχωρούν σε σημαντικές εκπτώσεις, και πάλι όμως οι τιμές ανά διανυκτέρευση δεν πέφτουν κάτω από τα 450 ευρώ.
Η μεγάλη αύξηση των τιμών από πλευράς ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών με αφορμή την υψηλή ζήτηση που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα από την αρχή του έτους φαίνεται να αντιμετωπίζεται από μεγάλη μάζα ξένων επισκεπτών ως απληστία, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει επιπλοκές στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός των τιμών τώρα, που «τρέχει» το γ΄ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό το καλύτερο διάστημα της σεζόν, η αγορά θα «τιμωρήσει» εκείνους τους ξενοδόχους που επιδιώκουν να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης δεκαετίας τη φετινή χρονιά.
 
Το υπουργείο Τουρισμού προειδοποιεί
Πηγές του υπουργείου Τουρισμού αναφέρουν στην εφημερίδα ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών έχουν ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με πέρσι (έως και 70% σε κάποιες περιπτώσεις) και υπάρχει ο φόβος ότι η επιλογή κάποιων επιχειρηματιών του τουρισμού να δουν τη φετινή χρονιά ως ευκαιρία για «αρπαχτή» θα βλάψει τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και φέτος, όπως και την επόμενη χρονιά.
«Αν ο κλάδος του τουρισμού δεν “ενηλικιωθεί”, θα αυτοκαταστραφεί», τονίζουν, ενώ επισημαίνουν ότι «ο τουρισμός είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο, να μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, δεν πρόκειται να επιτευχθεί οριστικά, αν ο συνδυασμός τιμής – ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος».
 
Μέτρα για να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε τουριστική ελίτ
Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί για το υπουργείο Τουρισμού η τουριστική εξέλιξη δημοφιλών μεσογειακών προορισμών όπως είναι η Ίμπιζα της Ισπανίας, η κίνηση στην οποία φέτος παρουσίασε αρκετά μεγάλη πτώση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμποροι και οι εστιάτορες στο κέντρο της Ίμπιζα κάνουν λόγο για 30% πτώση στους τζίρους τους από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο και για 40% έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Κι αυτό, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, οφείλεται στις «καταχρηστικές» τιμές τόσο στον τομέα των ακινήτων όσο και σε αυτόν της εστίασης, με το βασικότερο πρόβλημα να είναι ότι η Ίμπιζα χρόνο με το χρόνο απευθύνεται όλο και περισσότερο σε ένα κοινό με υψηλή αγοραστική δύναμη και λιγότερο στη μεσαία τάξη. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι φέτος έχουν εξαφανιστεί από το νησί οι οικογένειες με παιδιά, τις οποίες και έχουν αντικαταστήσει επισκέπτες με πολλά χρήματα που μένουν σε πολυτελείς βίλες και κάνουν μικρή κατανάλωση στις επιχειρήσεις της περιοχής.
 
Αυστηροί έλεγχοι της ΑΑΔΕ
Σημαντική, πάντως, στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς είναι η δράση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η ΑΑΔΕ έχει στόχο να διενεργηθούν τουλάχιστον 200 ειδικοί στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με ενδεχόμενο εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις