Το «ύπνο του δικαίου» οι Μεσσήνιοι για το Κτηματολόγιο - Μόνο το 20% των αιτήσεων που αναμένονται έχει κατατεθεί

Πρώτη Δημοσίευση: 07/08/2019 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/08/2019 18:47
Παραμένει πολύ χαμηλή η ενεργοποίηση των πολιτών
 
 
Μόνο 20%, κι αυτό με το ζόρι, των δικαιωμάτων Μεσσηνίων για το πρόγραμμα Κτηματολογίου, που τρέχει τώρα στο νομό μας, έχει κατατεθεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα.
Η προθεσμία που είχε δοθεί λήγει στις 26 Αυγούστου και επίσημα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για περαιτέρω παράταση.
Το σύνολο των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία που πρέπει να κτηματογραφηθούν αγγίζουν τα 800.000. Αν υπολογίσουμε ένα μέσο όρο τριών δικαιωμάτων ανά ιδιοκτήτη, τότε εύκολα διαπιστώνουμε ότι στο Γραφείο Κτηματογράφησης πρέπει να προσέλθουν 270.000 – 300.000 πολίτες. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν προσέλθει περίπου 60.000! Νούμερο πολύ μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι απομένουν μόλις 14 εργάσιμες μέρες.
 
Την τελευταία στιγμή
Βέβαια, τα χαμηλά ποσοστά δήλωσης των δικαιωμάτων στα γραφεία κτηματογράφησης είναι πρόβλημα που συναντάται σε όλη την Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή τρέχει η εφαρμογή του Κτηματολογίου. Ακόμα και στην περιοχή της Κορίνθου, όπου το πρόγραμμα τρέχει εδώ και 3 μήνες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό δεν έχει ξεπεράσει το 20%.
Βέβαια, η εμπειρία από την εφαρμογή του Κτηματολογίου τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδείξει ότι υπάρχει η «σιγουριά» στους πολίτες για συνεχιζόμενες παρατάσεις και η νοοτροπία του Έλληνα να κινητοποιείται λίγο πριν από τη λήξη των προθεσμιών, τον κάνει να βρίσκεται σε ραστώνη. Ιδιαίτερα δε τώρα, εν μέσω καλοκαιριού. Σε προηγούμενα προγράμματα, το 30% των υπόχρεων εμφανιζόταν την τελευταία εβδομάδα πριν από τη λήξη της κάθε προθεσμίας.
Αν στη Μεσσηνία δε δοθεί παράταση πέραν τις 26 Αυγούστου, εκτιμάται ότι οι ημέρες μετά τον 15αύγουστο θα είναι πολύ δύσκολες για το Γραφείο Κτηματογράφησης.
Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί μια νέα παράταση για το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία, καθότι ήδη έχουν εγκριθεί άλλες παρατάσεις, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και την Αρκαδία.
 
Οι νομοταγείς και οι αγρότες
Αυτό το μικρό ποσοστό των Μεσσηνίων που έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο είναι είτε πολίτες που συνηθίζουν να τηρούν τις προθεσμίες και θέλουν να ξεμπερδεύουν το συντομότερο είτε αγρότες που κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους στις «πύλες» κατέθεσαν και τη δήλωση αυτή.
Βέβαια, μία λύση για να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς το πρόγραμμα θα ήταν η ειδοποίηση των ιδιοκτητών μέσω του taxisnet και βάσει των στοιχείων του Ε9, καθώς taxisnet και Κτηματολόγιο είναι πλέον συνδεδεμένα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της κτηματογράφησης εξελίσσεται στη Μεσσηνία για τους Δήμους Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.
Για το Δήμο Καλαμάτας οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Άγιου Φλώρου, Αγρίλου, Αιθαίας, Αλαγονίας, Αλωνίων, Άμμου, Άμφειας, Ανεμόμυλου, Άνθειας, Άριος, Αριοχωρίου, Αρτεμισίας, Αρφαρών, Ασπροπουλιάς, Βελανιδιάς, Βέργας, Βρομόβρυσης, Καρβελίου, Λαδά, Μικράς Μαντίνειας, Νέδουσης, Πηγών, Πηδήματος, Πλατέος, Πολιανής, Σταματινού.
Για το Δήμο Μεσσήνης οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ Αβραμιού, Αγριλιάς (Μεσσήνης), Αδριανής, Αμφιθέας, Αναλήψεως, Ανδρούσης, Αριστοδημείου, Αριστομένους, Αρσινόης, Αχλαδοχωρίου, Βαλύρας, Βελίκας, Βλάση, Βουταίνης, Δάρα, Διοδίων, Δραϊνας, Δροσιάς, Ελληνοεκκλησιάς, Εύας, Ζερμπισίων, Καλογερόρραχης, Καλοχωρίου, Καρποφόρων, Καστανίων, Κεφαλινού, Κεφαλόβρυσου, Κλήματος, Κόκκινου, Κορομηλέας, Κουρτακίου, Κουτίφαρη, Λαμπαίνης, Λευκοχώρας, Λογγάς, Λυκίσσης, Λυκοτράφου, Μαγγανιακού, Μαδένης, Μαθίας, Μάνεση, Μαυρομματίου Ιθώμης, Μηλίτσης, Μηλιώτου, Νέας Κορώνης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Νερόμυλου, Παλαιοκάστρου, Πανιπερίου, Πελεκανάδας, Πεταλιδίου, Πετριτσίου, Πιλαλίστρας, Πλατανόβρυσης, Πολυλόφου, Πουλιτσίου, Ρευματιάς, Σπιταλίου, Στέρνας, Στρεφίου, Τρικόρφου, Τριόδου, Χαραυγής, Χατζή, Χράνων (Κακορρεύματος)
Το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας βρίσκεται απέναντι από εργοστάσιο Καρέλια, στο Ασπρόχωμα και το τηλέφωνο είναι 2721069102. Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.30 με 16.30 και Τετάρτη 08.30 με 20.30.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις