Το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να τεθεί στον Γερμανό πρόεδρο ζητά η Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 11/10/2018 18:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/10/2018 18:03
Η ρητή και κατηγορηματική προϋπόθεση του επικεφαλής της παράταξης της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας», Θόδωρου Μπρεδήμα, να δοθεί υπόμνημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊμάϊερ, κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου δημότη της Καλαμάτας αύριο Παρασκευή, έγινε δεκτή από το δήμαρχο Καλαμάτας,   Π. Νίκα, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στο Δ.Σ ο κ. Μπρεδήμας είπε μεταξύ άλλων: «Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ιδιαίτερα κατά τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Δε δικαιούμεθα, όμως, ηθικά να τιμάμε τον εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους, όταν είναι γνωστά τα δεινά που υπέστη ο καλαματιανός, αλλά και ο μεσσηνιακός λαός και το έθνος μας γενικότερα κατά την κατοχική περίοδο. Όταν τα εκτελεστικά αποσπάσματα σκόρπιζαν το θάνατο και ο λαός αγωνιζόταν ενάντια στις φασιστικές ορδές του Γ΄ Ράιχ…
Αλλά πέραν αυτών σύντομα θα κληθούμε να τιμήσουμε τους εκτελεσθέντες στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας, στο Νέδοντα, στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης και σε τόσους άλλους τόπους θυσίας, ανεγείροντας έπειτα από αγώνες της παράταξης μας μνημείο στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος.
Λόγω όλων αυτών, αλλά και του γεγονότος ότι η παρούσα κυβέρνηση μας εμπαίζει και δεν έχει θέσει επισήμως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, η παράταξή μας, συνεπής με τις αρχές του πολιτικού πολιτισμού, θα δώσει τη συγκατάθεσή της για να τιμηθεί ο Γερμανός πρόεδρος υπό τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του δημάρχου ότι θα τεθεί υπ’ όψιν το αίτημά μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την πληρωμή του κατοχικού δανείου ως ελάχιστο δείγμα τιμής στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Τελικά, μετά και τις αρνητικές διαθέσεις και των άλλων μειοψηφιών και δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου θα τεθούν υπ’ όψιν τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και το θέμα ενεκρίθη κατά πλειοψηφία».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις