Το βίντεο με το Κάστρο της Μεθώνης στην κορυφή του κόσμου -Οι δημιουργοί μιλούν στο «Θάρρος»

Πρώτη Δημοσίευση: 03/01/2019 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 03/01/2019 18:27
Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ο παγκόσμιος διαγωνισμός “Travel with Drone”, στον οποίο συμμετείχαν 12 βίντεο από όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά ήταν αφιερωμένο στο Κάστρο της Μεθώνης και δημιουργήθηκε από τη Θεοδώρα Δρακοπούλου και τον Σαράντο Στασινάκη.
Το βίντεο, λοιπόν, της Μεθώνης κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους του κοινού και να αναδειχθεί το καλύτερο στον κόσμο.
Το «Θάρρος» μίλησε με τη Θεοδώρα και το Σαράντο για αυτό το βίντεο, αλλά και για την εμπειρία τους όλο αυτό το διάστημα. Όπως μας είπαν, στόχο έχουν να προβάλλουν τις ομορφιές της Μεσσηνίας, ενώ αυτό που ζητούν είναι, όχι χρήματα, αλλά βοήθεια σε γραφειοκρατικά ζητήματα.
Να σημειωθεί πως ο Σαράντος είναι αδειούχος χειριστής ΣΜηΕΑ (UAV)(drone) και ασχολείται με την εναέρια κινηματογράφηση και φωτογράφηση. Η Θεοδώρα εξειδικεύεται στην εναέρια κινηματογράφηση, την καλλιτεχνική φωτογράφηση και κινηματογράφηση και το μοντάζ. Η δε DroneGr cinematography solutions είναι ατομική επιχείρηση/studio εναέριας και επίγειας επαγγελματικής κινηματογράφησης και φωτογράφησης (διαφημιστικά clip, video clip, real estate, γάμος και βάπτιση) της Θεοδώρας Δρακοπούλου με έδρα την Καλαμάτα.
 

Αρχικά πείτε μου δυο λόγια για εσάς… Ποιοι είστε, πώς ξεκινήσατε, τι ακριβώς κάνετε…
Είμαστε η Θεοδώρα Δρακοπούλου και ο Σαράντος Στασινάκης. Συνεργάτες στη δουλειά, ζευγάρι στη ζωή!
Ως ομάδα η DroneGr ξεκίνησε το 2014 αποτελούμενη από 5 άτομα (χειριστές drone, βιντεολήπτες και φωτογράφοι) και συνεχίζει στον ελεύθερο χρόνο του κάθε μέλους της. Σκοπός και στόχος μας ως ομάδα (ξεχωρίζοντας το επαγγελματικό μας κομμάτι) ήταν και είναι να προβάλλουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις ομορφιές του τόπου με επίγεια και εναέρια μέσα. Αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας και προσπαθούμε στον ελεύθερο χρόνο μας να ενώνουμε τις δυνάμεις μας ως ομάδα, να ταξιδεύουμε και να δημιουργούμε βίντεο και φωτογραφίες, απαθανατίζοντας στιγμές και τοπία με τέτοιον τρόπο, ώστε να μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ! Με σεμινάρια, συνεχή δουλειά και προσοχή στη λεπτομέρεια, προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο μιαν άλλη οπτική, τη θέαση από αέρος…  
 

Το drone, να υποθέσουμε, είναι το αγαπημένο σας εργαλείο;
Το Drone να είστε σίγουροι ότι είναι το αγαπημένο μας εργαλείο. Είναι αυτό που κάνει τις εικόνες να ξεχωρίζουν. Δίνει μιαν άλλη οπτική, δίνει την εικόνα από ψηλά…  
 

Πείτε μας για το διαγωνισμό που συμμετείχατε…
Η DroneGr συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό του διεθνούς site/video database “Travel with Drone”.  Το βίντεό μας με το κάστρο της Μεθώνης αρχικά πέρασε στους ημιτελικούς μαζί με άλλα 12 βίντεο από όλο τον κόσμο (τα 6 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας). Καταφέραμε να περάσουμε 1οι στην εξάδα του τελικού με αρκετά μεγάλη διαφορά ψήφων. Το κάστρο της Μεθώνης, τελικά, κατέκτησε την 1η θέση στο διαγωνισμό με 3.760 ψήφους και με αρκετά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο βίντεο.
 

Πώς και αποφασίσατε να συμμετέχετε με το Κάστρο της Μεθώνης και όχι κάποιο άλλο σημείο;
Η απόφαση να σταλεί το συγκεκριμένο βίντεο δεν ήταν εύκολη. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου στο εξωτερικό (αφού επρόκειτο για παγκόσμιο διαγωνισμό) και θα τον κάνει να θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα και τη Μεσσηνία.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, μιας και το ενδιαφέρον των τουριστών ως επί το πλείστον στρέφεται σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους να στείλουμε το Κάστρο της Μεθώνης. Ήταν το μοναδικό βίντεο στο διαγωνισμό που παρουσίαζε ένα ιστορικό μνημείο. Το αξιοθαύμαστο ιστορικό μας μνημείο, τελικά, μάγεψε τους θεατές του…
 

Όπως διαβάσαμε, ήταν ένα βίντεο που είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας για να δημιουργηθεί. Πείτε μας γι’ αυτό…
Το συγκεκριμένο βίντεο είναι τραβηγμένο σε dual operate mode, που σημαίνει χειρισμό του drone από δύο χειριστές. Ο Dual operate mode χειρισμός είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει, καθώς άλλος χειρίζεται το σκάφος (Στασινάκης Σαράντος) και άλλος την κάμερα του σκάφους (Δρακοπούλου Θεοδώρα). Όπως καταλαβαίνετε, απαιτεί απόλυτο συντονισμό, συνεννόηση και εναρμόνιση των κινήσεων για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σαν να προσπαθείτε, δηλαδή, να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο με κλειστά μάτια ακούγοντας μόνο το gps… Πέραν της δυσκολίας του χειρισμού, όμως, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στα γυρίσματα του βίντεο ήταν ο δυνατός άνεμος, η βροχή και τα αρκετά ψηλά κύματα που έκαναν δύσκολη τη μετάβασή μας στο σημείο (περάσαμε τον εξοπλισμό από την άμμο, καθώς το κάστρο ήταν κλειστό). Το αποτέλεσμα, όμως, μας δικαίωσε…
 

Τα επόμενα σχέδιά σας ποια είναι;
Να βρίσκουμε συχνά ελεύθερο χρόνο για ακόμα περισσότερα βίντεο που θα προωθούν τις ομορφιές του τόπου μας. Φυσικά, ευχής έργον θα ήταν να μας βοηθήσει για αυτό και η Πολιτεία… όχι με κόστος αλλά με μια «ελευθερία κινήσεων».
Όπως γνωρίζετε, το να παρουσιάσεις και να διαφημίσεις τον τόπο σου είναι απαγορευτικό όταν πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, καθώς μια σωστή παρουσίαση θα πρέπει να έχει και εικόνες από το εσωτερικό τους. Τα παράβολα που απαιτούνται, όμως, είναι πολύ μεγάλα σε κόστος και «τα φτερά» των ανθρώπων που προσπαθούν να διαφημίσουν αφιλοκερδώς τον τόπο τους κόβονται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Video: Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις