Το καλοκαίρι του 2020 ξεκινά η "μεταβατική λειτουργία» του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα

Πρώτη Δημοσίευση: 20/09/2019 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2019 19:09
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και την ενημέρωση που είχε για τη λειτουργία στην περιοχή της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήρθε- όπως ήταν επόμενο- στο προσκήνιο και το μέλλον της Πελοποννήσου, μιας από τις πλέον ρυπογόνες περιοχές στη χώρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου έχει ήδη υπογραφεί, δεν μπορεί όμως να ξεκινήσει λόγω προβλήματος που έχει ανακύψει στην απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων (στη συγκεκριμένη περίπτωση και μόνο, η εξεύρεση χώρων ήταν υποχρέωση του αναδόχου). Για να κηρυχθούν οι εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση χρειάζεται μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που μόλις συγκροτήθηκε.
Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020 ο ανάδοχος να ξεκινήσει τη «μεταβατική» διαχείριση των απορριμμάτων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων (Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία), ώστε να κλείσουν...  οριστικά οι παράνομες χωματερές τους.
Από την άλλη πλευρά, για πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες και στρατηγικές επιλογές που δε συνάδουν με τις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες δείχνουν προς την κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, μετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα και την επίσκεψή του στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι η Ε.Ε. «έχει κάνει πλέον ριζική στροφή στη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και δε θα χρηματοδοτεί, από το 2021 και μετά, έργα σύμμεικτων απορριμμάτων (όπως είναι η ΜΕΑ Ηπείρου), αλλά έργα επεξεργασίας ρευμάτων διαλογής στην πηγή», καταγγέλλοντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι η πραγματική σκοπιμότητά του ήταν «να αναδείξει τις ΣΔΙΤ ως μονόδρομο για τη διαχείριση απορριμμάτων.
«Τον ενημερώνουμε ότι απέναντί του σε αυτό δε θα βρει μόνο εμάς, αλλά και πολλούς δημάρχους που υποστήριξε η Ν.Δ., οι οποίοι διεκδίκησαν να έχουν ΜΕΑ κατασκευασμένες ως δημόσια έργα, ώστε να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, το χρηματοοικονομικό κόστος και τη διαχείριση του έργου από την Αυτοδιοίκηση. Είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο ίδιος, στα εγκαίνια των ΜΕΑ που τώρα κατασκευάζονται» τονίζει.
Επίσης, κάνει λόγο για εμμονή στις ΣΔΙΤ της Νέας Δημοκρατίας που «διαπράττει ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Υποτιμάει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαλογή στην πηγή, καθώς επιλέγει να αποδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή που πλήττει το συμφέρον των πολιτών, των επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει τη βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Προτεραιότητα στο συμφέρον των πολιτών και της χώρας απέναντι στο συμφέρον κάποιων ιδιωτών», όπως υπογραμμίζει.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις