Το παλεύει ο ιδιωτικός τομέας στη Μεσσηνία

Πρώτη Δημοσίευση: 08/08/2017 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2017 18:45
Αύξηση της μισθωτής εργασίας στη Μεσσηνία
 
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τόσο το πρώτο εξάμηνο όσο και ειδικότερα το μήνα Ιούνιο στη Μεσσηνία, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 3.085 και 1.035 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη». Η επίδοση του πρώτου εξαμήνου είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου από το 2001 έως σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουνίου, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 3.681 θέσεις, ενώ οι αποχωρήσεις σε 1.035. Συνολικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2017 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 13.253 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.085.
Με αφορμή και τα γενικότερα στοιχεία της έκθεσης για την υπόλοιπη χώρα, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε: «H θετική δυναμική στην αγορά εργασίας διατηρήθηκε και το Μάιο. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Χωρίς θριαμβολογίες, συνεχίζουμε την προσπάθεια με σχέδιο και επιμονή».
Φυσικά, τα παραπάνω στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει είναι η ποιοτική τους ανάλυση. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, στοιχεία, εάν οι παραπάνω θέσεις είναι μόνιμης απασχόλησης ή μερικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής.
Κι αυτό, γιατί παρά το θετικό κλίμα που υπάρχει ή επιχειρείται να δημιουργηθεί σχετικά με τα στοιχεία της «Εργάνης» για αύξηση της απασχόλησης στη χώρα, η πραγματικότητα είναι δυσοίωνη.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια ότι στην αγορά εργασίας πλέον κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής κ.λπ.) και παράλληλα οι αποδοχές των εργαζομένων συμπιέζονται σε επίπεδο... χαρτζιλικιού.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις