Το πρόγραμμα Interreg Med “Aristoil” στην κορυφή της Ευρώπης

Πρώτη Δημοσίευση: 10/10/2019 12:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2019 12:01
O ευρωπαϊκός διαγωνισμός Interreg project Slam για την ανάδειξη των κορυφαίων διαπεριφερειακών προγραμμάτων με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινωνία για το 2019 πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες.
Από την Ελλάδα συμμετείχε το πρόγραμμα ARISTOIL, το οποίο και επιλέχθηκε ως το καλύτερο ευρωμεσογειακό πρόγραμμα ανάμεσα σε εκατό αντίστοιχα προγράμματα.
Ο τελικός διαγωνισμός διεξήχθη ανάμεσα στα κορυφαία 8 προγράμματα από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης που είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε εκατοντάδες αντίστοιχα προγράμματα. Η ομάδα το ARISTOIL παρουσίασε την καινοτομία της παραγωγής υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και την τεράστια σημασία που αυτό μπορεί να έχει για την ανάπτυξη της Μεσογείου και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Η εξαιρετικά ζωντανή παρουσίαση και η πολύ μεγάλη σημασία του θέματος κέρδισαν την υποστήριξη του κοινού και έφεραν το πρόγραμμα στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Το πρόγραμμα ARISTOIL (https://aristoil.interreg-med.eu/) εκπονείται υπό την ευθύνη του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» με επικεφαλής τον δρα Νίκο Κρημνιανιώτη και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ τον επιστημονικό συντονισμό έχει ο Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, υπό την ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και της δρος Ελένης Μέλλιου. Το έργο εκπονείται από το 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Κύπρος).
Στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3.000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία, με αναλύσεις σε πάνω από 5.000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά Μέσα.
Το έργο μετά την ολοκλήρωσή του θα συνεχιστεί με τη δημιουργία του πρώτου cluster παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου για υγειοπροστατευτική χρήση.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις