Το πόρισμα των περιβαλλοντικών ελέγχων του υπουργείου από το… καλοκαίρι περιμένουν στην Οιχαλία!

Πρώτη Δημοσίευση: 05/12/2015 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 05/12/2015 18:06
Ζητούν ελέγχους και σε περίοδο
λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων!
 
Ευρεία κλειστή σύσκεψη με θέμα «Λειτουργία ΒΙΠΕ Μελιγαλά και ειδικότερα των πυρηνελαιουργείων» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, εξειδικευμένων εκπροσώπων της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. και του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου – ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για όσα συζητήθηκαν.
 
Τοποθετήσεις
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, ευχαρίστησε αρχικά τους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ που βρέθηκαν στο Δήμο Οιχαλίας, το συνεργάτη για περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου, Λάμπρο Μπούκλη, και ιδιαίτερα τον κ. Κτιστάκη, νομικό σύμβουλο του Δήμου.
Όπως τόνισε, η χθεσινή σύσκεψη είχε ένα και μόνο σκοπό, το πώς θα μπορέσουν να κάνουν πιο ανθρώπινη τη ζωή των κατοίκων της περιοχής γύρω από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αλλά και γενικότερα του Δήμου. Χαρακτήρισε δε ανεπίτρεπτη την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, ιδιαίτερα την περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.
Στη συνέχεια, χαιρέτισε τόσο τη θέση της ΕΤΒΑ, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα αυτού του θέματος, όσο και τη θέση του κ. Κτιστάκη, καθώς, ως γνώστης αυτών των τόσο σημαντικών θεμάτων, έχει αντιμετωπίσει ανάλογα ζητήματα με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας που έδωσαν το «παρών» και συμβάλλουν σημαντικά στο γόνιμο διάλογο για τη λύση αυτού του σημαντικού προβλήματος, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
Κλείνοντας ο Αριστείδης Σταθόπουλος επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να βρεθεί λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. Νοτίου Ελλάδος, Βασίλης Πετρόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο για την πρόσκληση να συμμετάσχουν στη σύσκεψη. Σκοπός της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, είναι η συμβολή της στην ομαλή λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Οιχαλίας για περιβαλλοντικά ζητήματα, Γιάννης Κτιστάκης, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και να ακυρώσουν τις παράνομες πράξεις που αφορούν συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ο Κώστας Δημητρακόπουλος, ως εκπρόσωπος της παράταξης μειοψηφίας, δήλωσε ότι η περιβαλλοντική λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, ξεπερνά τα όρια του Δήμου, αλλά είναι ένα πρόβλημα ορόσημο, που απασχολεί ολόκληρη τη Μεσσηνία. Πρόσθεσε δε, ότι ο τρόπος λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Επίσης, στάθηκε στο γεγονός των πενιχρών προστίμων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς επιχειρήσεις που παρανομούν, αλλά και στον έλεγχο που έγινε το καλοκαίρι από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Κλείνοντας, επισήμανε ότι οι υποσχέσεις που είχαν ληφθεί σε περυσινή συνάντηση στην Περιφέρεια δεν τηρήθηκαν.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ένωσης», Δημήτρης Κόνιαρης, στηλίτευσε την απουσία των προέδρων των Κοινοτήτων Σκάλας, Σολακίου, Τσουκαλεΐκων και Κατσαρού, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και υφίστανται τα προβλήματα της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Επίσης, σχολίασε την απουσία της πρώην περιβαλλοντολόγου του Δήμου, έτσι ώστε να ενημερώσει για το τι εντόπισε για τη μόλυνση το διάστημα που ήταν υπεύθυνη  στην περιοχή.
Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου του BEST-TV, Θέμη Κανελλόπουλου, για το αν έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί από τις συσκέψεις, αρχικά ο νομικός σύμβουλος κ. Κτιστάκης ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου τα λουκέτα σε επιχειρήσεις, αλλά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δουλειά του Δήμου, συνέχισε ο κ. Κτιστάκης, είναι να προσβάλλει περιβαλλοντικές πράξεις που εκδίδει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα δικαστήρια, όπως και ήδη έχει πράξει με συγκεκριμένη εταιρεία.
Στη συνέχεια, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο σύμβουλος του Δήμου για περιβαλλοντικά ζητήματα, Λάμπρος Μπούκλης, ενημέρωσε ότι το καλοκαίρι το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προέβη σε περιβαλλοντικό έλεγχο επιχειρήσεων, και έχει ήδη ζητήσει το πόρισμα, που έχει αργήσει χαρακτηριστικά, από το υπουργείο…
Επίσης, μας ενημέρωσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη ο δήμαρχος Οιχαλίας ζήτησε να γίνει το συντομότερο και νέα περιβαλλοντική επιθεώρηση, σε περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.
Τέλος, ο κ. Μπούκλης τόνισε ότι ο Δήμος εξαντλεί, πολιτικά και νομικά, όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του.
 
Του Κώστα ΓαζούληΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις