Το Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2017 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2017 19:24
«Είναι μια παράσταση που ετοιμάζουμε πάρα πολύ καιρό, με πάρα πολλή δουλειά και ατελείωτες ώρες -μια παράσταση που ευελπιστούμε ότι θα αρέσει στον κόσμο, γιατί είναι ένα καταπληκτικό έργο βραβευμένο, της Ξένιας Καλογεροπούλου, “Το Σκλαβί”»…
Με αυτά τα λόγια και πλαισιωμένη από τους δύο σκηνοθέτες και πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, Λέττα Πετρουλάκη, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο τις λεπτομέρειες του βραβευμένου θεατρικού έργου, που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε τέσσερις απογευματινές και δύο πρωινές παραστάσεις την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ενώ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για την Τετάρτη 19 Απριλίου, θα συνεχιστεί εκεί έως τις 22/4, πάντα 7.30 μ.μ., ενώ θα δοθούν και δύο πρωινές παραστάσεις, το Σαββατοκύριακο 22-23 Απριλίου, με ώρα έναρξης τις 11.30. Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραβρεθούν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Νίκος Κυπουργός, που έχει γράψει τη μουσική, και τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαίτερα η κα Πετρουλάκη.
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση, μετέφερε ότι παίρνει μέρος πολυπληθής ομάδα με 31 παιδιά, έφηβους, μαθητές και φοιτητές, που επιπλέον θα τραγουδήσουν ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Πετρουλάκη και εντός σκηνής, η οποία θα παίξει φλάουτο και κρουστά. 
Επίσης, τόνισε ότι οι παραστάσεις έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς το ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο θα διατεθεί στην Κιβωτό του Κόσμου.
«Είναι ένα έργο καταπληκτικό, πολύ τρυφερό, βασισμένο σε ένα παραδοσιακό παραμύθι της Σύμης, το οποίο διασκεύασε η Ξένια Καλογεροπούλου με το ταλέντο που τη διακρίνει και το οποίο βραβεύθηκε όταν ανέβηκε.
Πίσω από κάθε λέξη κρύβονται πολλά μυστικά που θα έπρεπε να τα ανοίξουν, να τα ερμηνεύσουν και να τα καταλάβουν όλα τα παιδιά της θεατρικής ομάδας» κατέληξε η Λέττα Πετρουλάκη.
Από την πλευρά της, η σκηνοθέτις της παράστασης, Δέσποινα Δρεπανιά, πρόσθεσε: «Ήρθε στη ζωή μας “Το Σκλαβί”, όπως είχαν έρθει πριν από πολλά χρόνια οι “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, οπότε ήμασταν και πάλι μαζί. Τότε ο Κωνσταντίνος (σ.σ. ο έτερος σκηνοθέτης Κ. Μαραβέλιας) ήταν μέσα στην ομάδα, από τα παιδιά που έπαιζαν και τα φέρνει η συγκυρία να μας ξανακαλέσει η Λέττα να ζήσουμε μαζί, σε έναν άλλο χρόνο, σε μια άλλη διάσταση, με ένα έργο που δεν είναι και τόσο εύκολο, ας μοιάζει παραμύθι. Να ζήσουμε μια περιπέτεια… Και νομίζω ότι λίγο-πολύ όλοι είμαστε σκλαβιά, κουβαλάμε το χρέος, αλλά κυρίως την αγάπη, που αυτό μπορεί να έχει χώρο για τον άλλον απίστευτο…».
«Είμαι κι εγώ πολύ χαρούμενος γι’ αυτή τη συγκυρία της ζωής, που έπειτα από 15 χρόνια, από μια άλλη θέση, βρίσκομαι πάλι στην Πειραματική» τόνισε ο νεαρός σκηνοθέτης Κώστας Μαραβέλιας, συμφωνώντας με τη σειρά του ότι « “Το Σκλαβί” είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο. Σε ένα πρώτο επίπεδο είναι παραμύθι. Δεν είναι αμιγώς παιδικό έργο, αλλά κρύβει πάρα πολλά μυστικά. Υπάρχει μια καθαρή ιστορία, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά νοήματα από πίσω και ουσιαστικά είναι η πορεία των ηρώων προς την ωρίμανση».
Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, που παίζει το «Σκλαβί» της πρώτης σκηνής, τόνισε ότι το έργο «υμνεί την αξία της ενότητας και της θέλησης δύο αδελφών να γυρίσουν τον κόσμο, προκειμένου να βρουν αυτό που πάντα ποθούσαν και πάντα ο ένας βοηθάει τον άλλον και σε κάθε συγκυρία και εποχή χρειάζεται μια βοήθεια για να καταφέρουμε κάτι. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα του έργου, αυτό χρειάζεται και στις μέρες μας και ελπίζουμε να φανεί και στην παράσταση».
Η βασίλισσα του έργου Αναστασία Πετροπούλου αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της παράστασης, ενώ ο βασιλιάς Γιώργος Χρονόπουλος επισήμανε με μεγάλη ωριμότητα: «Το έργο φαίνεται σαν παραμύθι, αλλά κατά βάθος είναι δύσκολο και θέλει και δεύτερη ματιά για να το κατανοήσουμε. Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε λέξη τις έχουμε ζήσει πάνω στο σανίδι, με κάθε σκηνή που κάνουμε. Είναι μια καινούργια εμπειρία που δε θα μπορούσαμε να τη ζήσουμε έξω από το θέατρο. Είναι μια ξεχωριστή παράσταση και θα ήταν πολύ καλό να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει, καθώς προσφέρει πολλά και ψυχικά και περαιτέρω γνώσεις για τη ζωή»...
 
ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ της Ξένιας Καλογεροπούλου
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική : Νίκος Κυπουργός
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνοθεσία – Αυτοσχεδιασμοί:  Δέσποινα Δρεπανιά-Κωνσταντίνος Μαραβέλιας
Μουσική διδασκαλία, Φλάουτο, Κρουστά: Κατερίνα Πετρουλάκη
Σκηνικά: Κατερίνα Μηλιαρέση
Επιμέλεια κουστουμιών: Κατερίνα Μηλιαρέση, Λέττα Πετρουλάκη
Φωτισμοί: Γιάννης Τσιούπας
Επιμέλεια προγράμματος, κειμένων: Λέττα Πετρουλάκη
Αφίσα: Τζένη Ντεκελέ
Φωτογραφίες: Νίκος Τζαβάρας
Ηχητικές- Φωτιστικές εγκαταστάσεις: Χρήστος Συκάς
 
Ο θίασος
Αγγουρά Ρουμπίνη, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος, Ανδριώτη Φρόσω, Βασιλάκης Λουκάς, Βασιλειάδη Γιώτα, Βασιλοπούλου Νικολέττα, Βέβε Μαρία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακοπούλου Σέβη, Δημητριάδης Κανέλλος, Δίσκος Γιάννης, Καλογεροπούλου Γωγώ, Καπέλλα Χριστίνα, Κινινή Ιωάννα, Κινινής Δημήτρης, Κοκκορόγιαννη Ιωάννα, Κωνσταντακόπουλος Κωνσταντίνος, Μιτακίδη Γιολάντα, Μπάκα Γωγώ, Μπαχαρακάκης Ηλίας-Ορέστης, Ξυνού Ηρώ, Παναγιωτόπουλος Χάρης, Παπαμικρούλη Κάλλια, Παχτίτης Νικόλας, Πετροπούλου Αναστασία, Σουπουρτζή Στεφανία, Σταματέλος Αντώνης, Σταυροπούλου Κωνσταντίνα, Φουντέα Στέλλα, Χρονόπουλος Γιώργος.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη


Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο ή γραμμένα με greeklish ή δεν θα δημοσιεύονται. Συμπληρώστε τον αριθμό της εικόνας. Αυτή η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί εάν είστε άνθρωπος ή όχι και για την αποτροπή αυτοματοποιημένων υποβολών spam.

Σχετικές Ειδήσεις