Το στέγαστρο και οι δίδυμοι ναοί

Πρώτη Δημοσίευση: 10/10/2017 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2017 19:22
Ο δίδυμος ναός του Αγίου Νικολάου – Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται επί της οδού Πατριάρχου Μελετίου, απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού στις 6/8/1987.
Η κατασκευή του Αγίου Νικολάου χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι τα περίτεχνα περιθυρώματα στη θύρα και τα δύο παράθυρα της βορινής πλευράς έχουν τοποθετηθεί μεταγενέστερα. Η κατασκευή και η μορφολογία τους ανάγονται στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, 1685-1715.
Μικρό αλλά σημαντικό δείγμα της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, ο δίδυμος ναός χρήζει μέριμνας και προστασίας από τους αρμόδιους φορείς, κυρίως την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Δυστυχώς, το μεταλλικό στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων που κατασκευάστηκε προ διμήνου, σε επαφή με την ανατολική πλευρά του ναού, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Αναρωτιέμαι, υπάρχει οικοδομική άδεια για το άθλιο κατασκεύασμα που προσβάλλει το δίδυμο ναό; Αν ναι, υπάρχει έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του νομού; Πολύ θα ήθελα να διαβάσω τις εισηγήσεις τους. Αν όχι, το στέγαστρο είναι παράνομο και θα έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει οι αρμόδιοι φορείς.
 
Του Γιώργου Κυριακόπουλου
ΑρχιτέκτοναΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις