Το Σχέδιο Πόλης και η ανάπτυξη

Πρώτη Δημοσίευση: 11/04/2019 11:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11/04/2019 11:03
Για την “Πρωτεύουσα Δύναμη” ο Δήμος Καλαμάτας δεν είναι μόνο η πόλη της Καλαμάτας και το κέντρο. Είναι όλες οι συνοικίες, οι γειτονιές, τα χωριά, είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, ανάγκες  οι οποίες είναι κοινές αλλά και τόσο διαφορετικές.
Με όραμα για το αύριο αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και στο τώρα, η “Πρωτεύουσα Δύναμη” μελετά όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, όλα εκείνα που μας ταλανίζουν και όλα εκείνα στα οποία προσβλέπουμε.
Πολύ λόγος γίνεται για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης και του Δήμου. Είναι δεδομένη η ανάγκη πρόβλεψης και σύνταξης σχεδίου για την επόμενη ημέρα, για το καλύτερο αύριο, για τη μεγάλη εικόνα ενός Δήμου με αναπτυξιακές προοπτικές, με ελκυστικό προφίλ επενδυτικών πρωτοβουλιών, με ταυτότητα και σύγχρονη εικόνα, για να μπορέσουμε να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αξιώσεις στο εθνικό και διεθνές γίγνεσθαι.
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας Δήμος με εξαιρετικές δυνατότητες, εξαιρετικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Συνδυάζει πολλαπλά στοιχεία που θα μπορούσαν να τον αναδείξουν σε πρωταγωνιστή την επόμενη ημέρα. Οι δυνατότητες, όμως, δεν αρκούν. Με λανθασμένη διαχείριση μπορούν να παραμείνουν απλά δυνατότητες. Η Πρωτεύουσα Δύναμη θεωρεί απαραίτητη και επιβεβλημένη μια σειρά ενεργειών για να μετατρέψει τις δυνατότητες σε ευκαιρίες. Στο συνδυασμό μας θέτουμε προτεραιότητες, ώστε η οποιαδήποτε συζήτηση και η οποιαδήποτε ενέργεια να μη λειτουργεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα, αλλά να βασίζεται σε σχεδιασμένες και υλοποιήσιμες ενέργειες.
Κάποιες από αυτές είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1000 στρέμματα του σχεδίου πόλης Καλαμάτας, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, παραμένουν μη οικοδομήσιμα. Απαιτείται να προχωρήσει άμεσα η μεταγραφή κυρωμένων πράξεων εφαρμογής όπως της ανατολικής παραλίας και με τη σειρά της η σύνταξη πράξεων εφαρμογής στις περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης. Τα ίδια ισχύουν για περιοχές που βρίσκονται στη διαδικασία σχεδίου πόλης, όπως η Παραλία Βέργας, το Ασπρόχωμα και η Μικρή Μαντίνεια.  
Επίσης, η ολοκλήρωση εκκρεμουσών πράξεων εφαρμογής, όπως η περιοχή της οδού Δράκου, ανοίγει το δρόμο για βελτίωση στις αντιπλημμυρικές υποδομές της πόλης μιας και θα ολοκληρωθεί το δίκτυο κοινόχρηστων χώρων και θα υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων. Αλλά και σημαντική εκκρεμότητα είναι η κύρωση του οδικού δικτύου των Λεΐκων εννοώντας τις οδούς αυτές που προέκυψαν από παραχώρηση εδαφικών λωρίδων και ακυρώθηκαν με την 1/2010 απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος. Παράλληλα με την υλοποίηση του υπάρχοντος Σχεδίου Πόλης μπορεί να προχωρά και η μελέτη για ένταξη νέων περιοχών. Μια ευκαιρία για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση και αναγέννηση του παραλιακού μετώπου, είναι η προς υπογραφή παραχώρησης της έκτασης των 45 στρεμμάτων στον Κορδία της Δυτικής Παραλίας.
Η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει μελετημένο πρόγραμμα και σχέδιο ουσιαστικής ανάδειξης και αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής, με ολιστική προσέγγιση και έχοντας κατά νου τη μεγάλη εικόνα για το Δήμο Καλαμάτας. Με γνώμονα τις ανάγκες και τις χρόνιες απαιτήσεις των πολιτών θα πρέπει όλες οι ενέργειες και οι σχεδιαζόμενες υποδομές να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά παράλληλα να εντάσσονται στο μακροχρόνιο οραματικό σχεδιασμό του Δήμου.
Ο Δήμος Καλαμάτας χρειάζεται ένα δήμαρχο την επόμενη ημέρα, ο οποίος θα έχει πολιτική βούληση, εμπειρία, διοικητικές και επιχειρησιακές ικανότητες, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες και να τις μετατρέψει σε έργο.
 
Της Ελένης Αλειφέρη
Υποψήφιας δημάρχου Καλαμάτας
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις