Το τρίτο πρόσωπο χάλασε το γάμο μεταξύ Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ Πελοποννήσου

Πρώτη Δημοσίευση: 17/04/2019 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/04/2019 18:52
Η πολυαναμενόμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου περνά πλέον στην ιστορία, καθώς χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποφάσισε να μην ενδώσει στον εκβιασμό του υπουργού Παιδείας που ζητούσε από το Πα.Πελ είτε να δεχτεί το νομοσχέδιο όπως είναι είτε να το απορρίψει.
Να θυμίσουμε πάλι ότι το μεγάλο αγκάθι που δεν προχωρά η συγχώνευση είναι ότι το υπουργείο Παιδείας επιδίωξε να εντάξει τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών δε δεχόταν τη συγκεκριμένη Σχολή.
Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις, με τους ανθρώπους του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να έχουν αμφιβολίες για το αν θα μπορεί να λειτουργήσει το εγχείρημα. Έτσι φτάσαμε στο απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο υπουργός είπε στον πρύτανη του ΠΑΠΕΛ ότι είτε θα δεχτεί το νομοσχέδιο ως έχει ή σταματά η συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων της Πελοποννήσου.
Τελικά η Σύγκλητος αποφάσισε να μη δεχθεί την πρόταση Γαβρόγλου και χθες το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει την πάγια θέση της, ότι τα ακαδημαϊκά θέματα επιλύονται μέσα από το διάλογο, τη συναίνεση και το σεβασμό της ακαδημαϊκής αυτονομίας, χωρίς την υιοθέτηση διχαστικών προταγμάτων. 
Τονίζει δε, ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Σύγκλητος εκτιμά ότι το μόνο βιώσιμο και ακαδημαϊκά αποδεκτό εγχείρημα είναι αυτό της ενσωμάτωσης αποκλειστικά του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Επισημαίνει ότι αρκετά σημεία του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε ακολουθούν το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία έχει παράξει σημαντικό έργο ως προς την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος ομόφωνα θεωρεί ότι η βούλησή της εκφράζεται από την προχθεσινή της απόφαση, ιδίως σε σχέση με όσα σημειώνει για τη μη αποδοχή της ένταξης της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που αποτέλεσε και το σημείο αιχμής στη διεξαχθείσα συζήτηση.
Με βάση, λοιπόν, το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ αποσύρεται και δε φτάνει καν προς συζήτηση στη Βουλή, εκτός αν κ. Γαβρόγλου αποφασίσει να το περάσει, κάτι που, όπως είπε, όμως δε θα κάνει.
Βέβαια, ο Υπουργός Παιδείας, έχει να συναντήσει ακόμα πολλά προβλήματα, αρχικά με το τι θα κάνει με τη Σχολή του ΤΕΙ της Πάτρας που πλέον μένει «στον αέρα», ενώ προβλήματα και αντιδράσεις υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, με τις διοικήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κάνουν λόγο για προχειρότητα.

Του Παναγιώτη ΜπαμπαρούτσηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις