Το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ξεκινά στις 12 Μαΐου στην Καλαμάτα!

Πρώτη Δημοσίευση: 09/05/2017 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/05/2017 18:00
Σε μια «πενταήμερη γιορτή για όλα τα παιδιά της πόλης μας και για τους μεγάλους που θέλουν να αισθανθούν παιδιά και να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια» μας προσκαλεί η Πειραματική Σκηνή 12-16 Μαΐου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, του μοναδικού στην Πελοπόννησο, υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή επαγγελματιών δημιουργών και εμψυχωτών, αλλά και την ευκαιρία συμμετοχής του κοινού, εκτός από τις παραστάσεις και σε ανοικτά εργαστήρια κατασκευής…
Η πρόεδρος της Κοινωφελούς δημοτικής Επιχείρησης Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Δήμου στην προσπάθεια της Πειραματικής και την προοπτική να γίνει θεσμός, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, τόνισε την συνολική προσφορά της Πειραματικής Σκηνής και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, Λέττα Πετρουλάκη, εξήγησε ότι η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας είναι η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που είχε δοθεί πέρυσι στα παιδιά που είχαν παρακολουθήσει την παράσταση του Πινόκιο και έρχεται μετά από μια διαδρομή 28 ετών μύησης των νέων της πόλης στην θεατρική παιδεία και 17, ειδικότερα, από την ίδρυση (μαζί με την νηπιαγωγό Φανή Αλεξανδρίδη) του τμήματος κουκλοθέατρου, με την παρουσίαση έκτοτε τουλάχιστον μιας παράστασης το χρόνο. Η έμπνευση και η «τεχνογνωσία» ήρθε όμως, όπως εξήγησε η κα Πετρουλάκη, μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής για τρία χρόνια στο εντυπωσιακό φεστιβάλ της Κοζάνης.    
«Όλη αυτή η εμπειρία μας μάγεψε γιατί η θεατρική κούκλα είναι ένας ρόλος, ένας ηθοποιός. Πρέπει να φτιάξεις τα χαρακτηριστικά του ρόλου που θα υποδυθεί. Δεν είναι απλώς μια κούκλα που απλώς παίζεις. Η μεγαλύτερη μαγεία βέβαια είναι όταν τη ζωντανέψεις», σχολίασε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής, συμπληρώνοντας ακόμη ότι στόχος είναι μια άρτια και πολύ επιτυχημένη διοργάνωση ώστε να καθιερωθεί και να μεγαλώσει, αποκτώντας ακόμα και διεθνή εμβέλεια στο μέλλον.
Στο 1ο Πανελλήνιο 5νθήμερο φεστιβάλ κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα 12-16 Μαΐου παίρνουν μέρος 19 κουκλοπαίκτες απ’ όλη την Ελλάδα (οκτώ από τη Μεσσηνία), ενώ θα γίνουν συνολικά 15 παραστάσεις. Τα πρωινά της Παρασκευής, Δευτέρας και Τρίτης είναι δωρεάν για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα μεσημέρια θα γίνουν δύο εργαστήρια για παιδιά στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και άλλα τρία εργαστήρια για ενήλικες, θεατρικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, στην έδρα της Πειραματικής.
«Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ είναι πάρα πολλές, με πολλά είδη διαφορετικά θεατρικής κούκλας. Ξεκινάμε από δαχτυλόκουκλες μέχρι και γιγαντόκουκλες» όπως είναι «Η Πούλια και ο Αυγερινός» που θα παρουσιάσει η Πειραματική Σκηνή.
Στη συνέχεια η κα Πετρουλάκη ευχαρίστησε όσους στηρίζουν τη διοργάνωση και είναι: Δήμος Καλαμάτας, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Κ.Ε. Φάρις, Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πειραματική Σκηνή. Επίσης, την Cosmote που είναι ο μεγάλος χορηγός και τις τοπικές επιχειρήσεις: Ποτοποιία Καλλικούνης, κατάστημα Γιαννέτος, Β. Σαραντάκη, Coco-mat, Ορυζόμυλοι Μεσσηνίας Ωμέγα, Νίκος Νταγιόπουλος, τα εστιατόρια Κατώφλι, στο Κύμα, Magniona, Κεντρικόν, Πάρκο Καλαμάτας, «στου Κώστα», Ποτοποΐα Κωστέας, Παπαδημητρίου, Ζαχαροπλαστεία Λάμπου, παστέλια Φίλιππος Χριστόπουλος, Μεταξωτά Γκόνος και Παντελόπουλος ΑΕ.
 
Το πρόγραμμα των παραστάσεων και εργαστηρίων
-Παρασκευή 12 Μαΐου, 10.30 π.μ., ΔΗΠΕΘΕΚ: δωρεάν παράσταση για σχολεία από την Ομάδα Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας Εμμανουέλλας Καποκάκη «Πράσσειν άλογα» με το έργο «Γοργόνα γοργονίτσα».
Το απόγευμα 2 παραστάσεις για το κοινό (ΔΗΠΕΘΕΚ) 5.30 μ.μ. «Γοργόνα γοργονίτσα» και 7.30 μ.μ. «Ο Γαϊγλάρος» από την ομάδα κουκλοθέατρου «Τα πάντα φι».
6 μ.μ. Εργαστήρι για ενήλικες και παιδιά 6-12 ετών «Παρα-μυθο-νομίες από τον μουσικοπαιδαγωγό Βασίλη Αναγνώστου (στην αίθουσα της Πειραματικής με δωρεάν συμμετοχή, αλλά κατόπιν συνεννόησης λόγω περιορισμένων θέσεων ) 
-Σάββατο 13 Μαΐου, 11 π.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ, παράσταση για το κοινό (είσοδος 5 ευρώ ενήλικες-3 παιδιά) «Ο Γαϊγλάρος». Στις 12.30 μ.μ. ανοιχτή παράσταση για παιδιά στο Πάρκο του ΟΣΕ «ένας κλόουν στον κήπο μου» με τον Μιχάλη Νταουντάκη.
Στη 1.30 μ.μ. Εικαστικό εργαστήρι κατασκευής μικρής κούκλας για παιδιά (4+) με ελεύθερη συμμετοχή, στο Πάρκο του ΟΣΕ
Στις 6 μ.μ. παράσταση από τον κουκλοπαίκτη Μιχάλη Νταουντάκη με το έργο για παιδιά 3-8 ετών :«Ο μικρός εγώ είμαι εγώ» στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
Στις 7 μ.μ. εντυπωσιακό 10λεπτο mini show εγγαστρίμυθου με κούκλα μεγάλου μεγέθους από την επαγγελματία εγγαστρίμυθο Κατερίνα Σοπίδη από το Λονδίνο, στο ΔΗΠΕΘΕΚ (5 ευρώ ενήλικες-3 για παιδιά).
-Κυριακή 14 Μαΐου: επανάληψη του ίδιου σόου στις 10.30 π.μ.
Στις 11 π.μ. «Η Πούλια κι ο Αυγερινός» λαϊκό παραμύθι με γιγαντόκουκλες από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας στο ΔΗΠΕΘΕΚ
Στις 12 μ. στο Πάρκο ανοιχτό εικαστικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, με τον κλόουν Μιχαήλ και face painting.
Στις 12 μ. δωρεάν εργαστήρι θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής για ενήλικες με περιορισμένες θέσεις στην αίθουσα της Πειραματικής (Ευριπίδου 2) από τον Σέργιο Σοφικίτη και την Κατερίνα Πετρουλάκη Στις 6.30 μ.μ. παράσταση (4+) από την ομάδα κουκλοθέατρου «Τα φτερά του μύθου» με το έργο «Οσο πιο γρήγορα». Σκηνοθεσία-διασκευή Ελισσαίος Βλάχος. ΔΗΠΕΘΕΚ-Είσοδος 5 ευρώ ενήλικες-3 για παιδιά.
-Δευτέρα 15 Μαΐου: το ίδιο έργο στις 10.30 π.μ. δωρεάν παράσταση για μαθητές σχολείων.
Στις 3 μ.μ. δωρεάν εργαστήρι κατασκευής γιγαντόκουκλας για ενήλικες στην αίθουσα της Πειραματικής (διδάσκει η Λέττα Πετρουλάκη).
Στις 6.30 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ επανάληψη της παράστασης «Όσο πιο γρήγορα».
-Τρίτη 16 Μαΐου: 10.00 π.μ.-ΔΗΠΕΘΕΚ, δωρεάν για σχολεία η παράσταση «Η Πούλια και ο Αυγερινός».
Στις 11 π.μ.-ΔΗΠΕΘΕΚ δωρεάν για σχολεία από την    κουκλοπαίκτρια Τάμι Ρόρη η παράσταση «Η μάγισσα Φούρκα».
-Στις 6 μ.μ. αφήγηση του παραμυθιού από την Κάτω Ιταλία «η θυγατέρα του Μάγου της Άσπρης Πέτρας» από την Κατερίνα Πετρουλάκη. ΔΗΠΕΘΕΚ-ελεύθερη είσοδος.
- Στις 7 δωρεάν παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης και το Φάντασμα» από τον γνωστό νεαρό Καλαματιανό καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο.
-Στις 8 μ.μ. τελετή λήξης με χαιρετισμούς εκπροσώπων Φορέων και ζωντανό μουσικό φινάλε-έκπληξη.
Χ.Ε.


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις