Τρία νέα προγράμματα για ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Πρώτη Δημοσίευση: 20/09/2019 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/09/2019 09:06
Θέσεις εργασίας για 2.550 ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε περιοχές πρωταθλήτριες της ανεργίας προβλέπουν τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου.
Το πρώτο πρόγραμμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαίρης Λαμπαδίτη στην ιστοσσελίδα newmoney.gr., θα αφορά 2.000 θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμους και Περιφέρειες (πιθανόν και στον ιδιωτικό τομέα), ενώ θα έχει διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες. Θα απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους 55-67 ετών. Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί το 50% του μη μισθολογικού κόστους έως του ορίου των 600 ευρώ (για αμοιβή 1.200 ευρώ).
Το δεύτερο πρόγραμμα, διάρκειας 7 μηνών, θα απευθύνεται σε 300 άτομα 18 έως 30 ετών που ζουν στη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεργοι θα προσληφθούν για την πρακτική τους άσκηση (προεργασία) τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και θα αμείβονται με τον κατώτερο μισθό.
Το τρίτο πρόγραμμα θα εκτυλιχθεί στην ίδια Περιφέρεια και θα αφορά 250 άτομα πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, 22 έως 39 ετών, με στόχο την ανάσχεση του brain drain. H διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 μήνες και οι αμοιβές θα ανέρχονται στα 1.040 ευρώ για πτυχιούχους ΑΕΙ και 990 για πτυχιούχους ΤΕΙ.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, επίσης, να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Στο μεταξύ, το σχέδιό της για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των προγραμμάτων και τη σύζευξη με τους εργοδότες ανέπτυξε η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να «χτυπηθεί» ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας.
Ο διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφερόμενος σε μερίδα επιχειρηματιών η οποία παραπονιέται ότι δε βρίσκει καταρτισμένο προσωπικό , κάλεσε σε διάλογο τους εργοδότες ώστε να εντοπίσουν από κοινού της ανάγκες και τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά σε πανελλαδική εμβέλεια, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τα Εργατικά Κέντρα.
Στο μικροσκόπιο θα μπει και το επίδομα ανεργίας με σκοπό να αυξηθεί το ποσό ή ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά και να αλλάξουν τα κριτήρια.
Τα στελέχη του ΟΑΕΔ παραδέχονται ότι το πλεόνασμα του ΟΑΕΔ, ύψους 640 εκατ. ευρώ, παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εμφάνιση του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και από τον προϋπολογισμό ο οργανισμός από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε θα μειωθούν οι εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση των εισφορών των μισθωτών.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις